Prilagojena naravi in stanovalcem

Prikupna hiša bi prav lahko stala tudi v slovenski krajini, v resnici pa je postavljena v daljni Novi Zelandiji. Zasnoval jo je Matt Chaplin iz arhitekturnega biroja Sumich Chaplin Architects, v svojih načrtih pa je poskušal dom predvsem uskladiti z okoliško naravo, poleg tega pa ga prilagoditi družini, ki je zelo aktivna in energična.

Dom vsebuje veliko naravnih materialov in zemeljskih barv. Te so povsem usklajene z naravo, ki hišo obkroža. Kot je zdaj moderno, so strateško postavljene tudi panoramske stene. Ena je v spalnici, ki ima zaradi tega neposreden izhod na vrt. Seveda pa je tudi postelja postavljena tako, da starša zjutraj, ko se prebudita, najprej zagledata zelenje.

Razdeljena na več ločenih delov

Nenavadna oblika mogoči, da je hiša razdeljena na več ločenih delov. Prva raven hiše je nadvse odprta. Velik prostor zajema tako jedilnico kot tudi kuhinjo, prostor za shranjevanje vina in celo dva kamina s prostori za posedanje. To je tako imenovan družinski prostor, ki ga družina lahko uporablja tudi za zabave ali samo večja druženja.

Druga raven hiše zavzema spalnice za goste s kopalnico, pralnico in še eno dnevno sobo; tretja raven hiše pa je razdeljena še na dva dela. Eno krilo sestavljata dve spalnici s kopalnico, drugo krilo pa glavna spalnica s kopalnico in delom za počitek.

Vir: www.freshome.com