Vrata morda nikoli ne bodo osrednji element prostora, pa vendar boste, če ne boste izbrali primernih, v stanovanju naredili več škode kot koristi. Prav nepravilno izbrana vrata so lahko kriva za izkrivljeno podobo in neharmoničen videz prostora.

Slog dekoracije, prilagojen prostoru

Pri izbiri ustreznih vrat bodite pozorni na naslednje lastnosti. Materiali, barve in črte naj bodo med seboj usklajeni. Osnovni slog dekoracije naj bo prilagojen določenemu prostoru. Pri postavljanju pohištva v prostor določite smer organizacije oziroma postavitve. Če prostor ni dovolj razsvetljen z naravno svetlobo, razmislite o vratih z vstavljenim steklom. Če gre za manjši prostor, pa je vredno razmisliti o montaži drsnih vrat.

Vrata iz umetnih mas ne sodijo v vsak prostor

Vrata iz umetnih materialov niso priporočljiva za vsak slog ureditve – tako bodo na primer močno popačila videz klasične in rustikalne ureditve prostora. Medtem pa lahko klasična lesena vrata (tudi rezljana) postavimo v kateri koli moderno urejen prostor kot izviren in zanimiv detajl. Kljub vsemu vam svetujemo, da se pred nakupom vrat za ta namen posvetujete s strokovnjaki.

Uporaben in hkrati dekorativen element prostora

Vrata pa niso le uporabna, temveč lahko postanejo ustvarjalen in dekorativen element – najsi gre za tehniko vitraža, poslikavo ali okrasitev s samolepilnimi tapetami. V takih primerih je dobro, da izberete kar najmanj izstopajoče kljuke, ki naj ne bodo prevelike. Najpogostejše barve za vrata so bela, rjava in črna, če pa želite doseči kar najbolj harmoničen videz, jih obarvajte v barvo sosednjih sten. Takšna rešitev je še posebno dobra, če so stene prepleskane z močnimi ali pastelnimi barvami.

Vir: www.webgradnja.hr