Rosetta je svoje potovanje v prvi tovrstni misiji začela leta 2004 in prav za ta mesec je bilo načrtovano njeno srečanje s kometom. Novembra bo nanj spustila pristajalni odsek Philae, ki bo na kometu izvedel več poskusov. Šlo bo za prvi pristanek na kometu.

Bo komet razkril nastanek življenja na Zemlji?

Kometi so skupki ledu in prahu, domnevno ostanki, prisotni že od samega nastanka našega Sončevega sistema. Njihova analiza naj bi razkrila številne skrivnosti, morda celo o tem, kako je nastalo življenje na Zemlji.

Direktor Ese Jean-Jacques Dordain je pozdravil današnji uspeh, sad 20 let dela, ki je vključevalo oblikovanje, izgradnjo in polet tri tone težke sonde, ki so jo nato morali popeljati do njene tarče. »Leto 2014 je leto Rosette,« je dejal.

31 mesecev v stanju hibernacije

»Rosetta je edinstvena misija, edinstvena zaradi svojega znanstvenega cilja,« je pojasnil Dordain in dodal, da je razumevanje naših začetkov zagotovo najboljši način za razumevanje naše prihodnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rosetta je bila za 31 mesecev »uspavana« oziroma je prešla v stanje hibernacije, saj je bila tako daleč od Sonca, da ji ni uspelo več napajati njenih panelov s sončnimi celicami. Ponovno se je zbudila januarja, nato pa začela zapleten niz manevrov, da bi lahko upočasnila hitrost in jo uskladila s kometom.