Podjetji že več let bijeta patentno vojno v več kot 10 državah, pri čemer se obtožujeta kršenja različnih patentov, povezanih z njunimi paradnimi modeli pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Vendar pa nobeno ni uspelo priti do odločilne zmage, saj so sodišča odločala enkrat v prid enemu, drugič pa v prid drugemu. V tej luči sta se Samsung in Apple zdaj dogovorila, da opustita medsebojne patentne tožbe izven ZDA. Pač pa ne bosta odstopila od tekočih postopkov pred ameriškimi sodišči.

Njuna patentna vojna se je začela leta 2011, ko je Apple na ameriškem sodišču vložil tožbo proti Samsungu, kmalu pa se je razširila po svetu, saj sta podjetji vlagali tožbe eno proti drugemu med drugim tudi v Južni Koreji, Nemčiji, na Japonskem, Italiji, Nizozemskem, Angliji, Franciji in Avstraliji.

Apple je obtožil južnokorejskega tekmeca obsežnega in namernega kopiranja Applovih tehnologij in dizajna za pametne telefone in tablice ter ob tem zahteval prepoved prodaje Samsungovih pametnih mobilnikov in tablic v ZDA. Samsung pa je udaril nazaj z obtožbo, da je Apple brez dovoljenja uporabil nekatere Samsungove tehnologije.

Strokovnjakinja Claire Kim iz podjetja Daishin Securities je po poročanju agencije AFP povedala, da sta se podjetji očitno utrudili dolgotrajnih in dragih procesov, ki niso prinesli vidnejših rezultatov.

K sklenitvi delnega premirja pa naj bi po njenem mnenju prispevalo tudi dejstvo, da se Samsung in Apple na vedno bolj zasičenem trgu pametnih mobilnih naprav soočata z vse hujšo konkurenco s strani kitajskih proizvajalcev, med katere spadajo Lenovo, Xiaomi in Huawei.