Kriminalisti Policijske uprave Maribor so župana Andreja Fištravca, direktorja občinske uprave Marka Žulo in vodjo županovega kabineta Martino Kositer utemeljeno osumili zlorabe uradnega položaja in pravic. V ospredju te premierne kazenske ovadbe zoper sedanjo mariborsko oblast so pogodbe, po katerih županovi najzvestejši sodelavci službujejo v občinski upravi.

Trije najbolj razvpiti županovi svetovalci, Marko Kovačič, Saša Pelko in Igor Petelin, imajo samo srednješolsko izobrazbo in zato ne morejo zasedati uradniškega položaja. V javni upravi bi lahko opravljali kvečjemu enostavnejša administrativna dela, plače pa bi bile ustrezno nizke. Fištravčevi sodelavci so si zato domislili drugačno rešitev.

Prikrito zaposlovanje po bližnjicah

Najbolj nazoren primer je zaposlitev svetovalca Kovačiča. Na podlagi podjemne pogodbe prejema 1200 evrov neto, za vsako službeno pot pa podpiše novo pogodbo, na podlagi katere prejme avtorski (!) honorar. Doslej je tako zaslužil že vsaj 8300 evrov, pri čemer velja opozoriti, da avtorski honorar zaradi visokih dajatev občino stane dvakrat več, kot če bi na to pot šel kdo od zaposlenih. Na občini je po zadnjih podatkih podjemnih pogodb deset, od tega sedem v kabinetu župana.

V odzivu na kazensko ovadbo je Fištravec zapisal, da pooblastil ni prekoračil. »Sklepanje takih pogodb v javni upravi bom tudi vedno zagovarjal kot sistemsko rešitev v primeru, da gre za naloge, ki imajo jasno zastavljene cilje ter merljive rezultate dela, saj je to alternativa bohotenju birokracije, ki je imamo v Sloveniji že preveč,« se izgovarja župan in dodaja: »Ne vidim prav nobenega vsebinskega razloga, da tudi v javno upravo ne uvedemo nekaj tržne logike.«

Kako deluje Fištravčeva tržna logika, razkriva pogodba, ki ni predmet kazenske ovadbe, saj je kriminalisti (še) niso obravnavali. Govora bo o podjemni pogodbi Andreja Verliča.

Lahko bi zapisali, da je Verlič človek za vse politične sisteme v Mariboru. Dolgoletni član LDS je bil podžupan Franca Kanglerja, zadolžen za področje družbenih dejavnosti. Zaradi tega, kar je počel v tej funkciji, zoper Verliča teče najmanj en sodni postopek na mariborskem sodišču. Tožilstvo ga je obtožilo prejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ki se naj bi odvilo v ozadju razpisa za izbor gradbinca pri prenovi mariborskega zdravstvenega doma. Verlič se je na sojenju izrekel za nedolžnega.

Kljub temu bremenu iz preteklosti mestni svetnik uživa zaupanje Fištravca. Celo tolikšno, da ga je aprila imenoval za poveljnika mariborske civilne zaščite. V tej funkciji je Verlič maja obiskal poplavljeno Kraljevo.

V Srbiji kot poveljnik ali kot podjemnik?

Iz podjemne pogodbe, ki nosi datum 30. maj, izhaja, da je humanitarna pomoč Srbiji obenem predmet ekskluzivnega poslovnega odnosa med Verličem in občino. Fištravec v njej naroča Verliču, naj pripravi in organizira pomoč Kraljevu. Pripraviti mora tudi izvedbo delovne akcije mladih gasilcev in drugih mladih, načrtovati mora delovni obisk mariborskih komunalnih direktorjev v Srbiji. Pripraviti mora podpis dogovora o sodelovanju med podjetji iz Maribora in Kraljeva, mesti naj bi odprli tudi svoji predstavništvi v Mariboru in Kraljevu.

Pogodba traja do konca novembra, Verlič pa prejema mesečni honorar 800 evrov neto. Včeraj je bil Verlič v Kraljevu, prvič po majskem obisku. »Šli smo s skupino prostovoljnih gasilcev, ki pomagajo pri odpravljanju posledic poplav,« nam je razložil v kratkem telefonskem razgovoru. Na vprašanje, ali je šel v Kraljevo kot pogodbenik občine ali v funkciji poveljnika civilne zaščite, nam je odvrnil, da kot poveljnik, »v spremstvu gasilcev«. Za več pojasnil bo dosegljiv danes.

V kabinetu župana pa trdijo nekaj drugega. In sicer da Verličeve obveznosti v Kraljevu niso v sklopu opravljanja nalog poveljnika civilne zaščite. In prav zato so z njim sklenili podjemno pogodbo. Verlič za opravljanje nalog poveljnika civilne zaščite ne dobiva plačila, so še zapisali.

»Ta pogodba je izrazit primer politične korupcije,« je ogorčen Goran Rajić, predsednik sindikata delavcev v mestni upravi. Verličeva pogodba bo davkoplačevalce zaradi visoke obdavčitve stala več kot 8600 evrov, še opozarja Rajić.

Mestni svetnik Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj) je včeraj javnosti sporočil, da je podal prijavo komisiji za preprečevanje korupcije. Zaradi sklenitve pogodbe z Verličem županu očita kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.