Na Jesenicah se bodo morali očitno sprijazniti z realnostjo, da v novi sezoni najverjetneje ne bodo imeli članskega moštva, kar bi v naslednjih nekaj letih lahko imelo katastrofalne posledice za panogo v Zgornjesavski dolini in širše. Bitka s časom je skorajda že izgubljena, saj je do začetka tekmovalnega obdobja le še 40 dni, v Podmežakli pa v tem trenutku niso zmogli sestaviti niti zametkov spodobnega moštva. Če se bo uresničil najslabši možen scenarij, bodo na Jesenicah v tekmovalni pogon kot najvišjo starostno kategorijo prijavili šele zasedbo do 18 let.

Jasnič pustil hokej na cedilu

Ustanovitelj HDD Jesenice Anže Pogačar izgublja potrpljenje, ker Acroni kljub seriji sestankov in prepričevanj ni spremenil stališča, da v hokej ne bo vlagal. Predsednik uprave Blaž Jasnič je razočaral s pristopom in nezainteresiranostjo za šport, ki je bil na Jesenicah skozi desetletja čaščen kot religija. Jasnič ni opravil svoje družbeno odgovorne naloge, zato se bo tudi on zapisal v zgodovino kot človek, ki je v ključnem obdobju pustil jeseniški hokej na cedilu. Koliko sprenevedanja je v železarskem mestu, pove že podatek, da gospodarska skupina SIJ do včeraj niti ni bila seznanjena z vsemi informacijami, ki bi jih moral praviloma sporočiti ravno Jasnič. Prispevek 10.000 evrov na mesec za največje jeseniško podjetje pač ne bi smel biti nikakršen problem, saj bi se vložek hitro povrnil, a se je Acroni odločil, da bo kot sponzor raje podprl olimpijski komite, skoke v Planici...

Najverjetneje je križ čez Jesenice naredila tudi hokejska zveza, ki je že spomladi dala jasen signal, da svoje selekcije pod imenom Team Jesenice ne bo več vodila. Generalni sekretar Dejan Kontrec ob daljši počitniški odsotnosti šefa Matjaža Rakovca že dlje časa prepričuje Pogačarja, naj ta vendarle izpelje sezono v INL, čeprav bi bil ob koncu zime zagotovo v izgubi, saj finančne konstrukcije nima zagotovljene. In kaj na vse skupaj porečejo jeseniški hokejisti? Miha Brus, ki je že od malih nog zaprisežen Podmežakli, v zadnjem letu pa je bil tudi kapetan zasedbe v rdečih dresih, pravi, da je zelo blizu končni odločitvi, da bo zaradi kritičnih razmer na Jesenicah sklenil kariero. Brus je star 27 let, zato bi moral biti na vrhuncu svoje športne poti, vendar mu okolje tega ne dovoljuje. Na Jesenicah se zdaj napoveduje celo množičen odhod številnih mladih hokejistov v pokoj, saj v svojem mestu ne vidijo perspektive, brezplačno pa po zadnji izkušnji v INL zagotovo ne bodo več igrali.

Mladi hokejisti izgubili upanje

»S fanti se veliko pogovarjamo o hokeju na Jesenicah. Vsi so razočarani, zato jih kar nekaj že razmišlja, da bi obesili drsalke na klin. Med njim so tudi mlajši igralci, ki bi morali imeti še vse pred seboj, a so izgubili upanje,« priznava Miha Brus. Ker je prvi avgustovski teden skorajda mimo, bi morali Jeseničani že trenirati in se pripravljati na novo zimo, vendar nimajo pogojev, zato se mora vsak znajti po svoje. Individualni treningi so večinoma na ravni rekreacije, nekaj fantov pa ima vsaj malo stika z ledom v blejski dvorani. »Če bi vedeli, da se bo kaj uredilo, bi se zagotovo pripravljali bolj intenzivno, tako pa... Težko je, ker se nič ne premakne. Morda je preveč zamer iz preteklosti,« ugiba Brus. Prav veliko svetlih trenutkov za jeseniško hokejsko prihodnost ne vidi. Opozoril je, da je vse manj mladih, ki se vpisujejo v hokejske šole. Na Jesenicah se dogaja, da je zaradi globokega padca v zadnjih letih vse manj splošnega zanimanja za šport.

»Treba bo splezati iz zagate in čim hitreje spraviti jeseniški hokej na noge. Če mladi vidijo, da v dvorani ni niti profesionalne ekipe, v kateri bi imeli vzornike, bo zelo težko. Če bi uspelo Anžetu Pogačarju, bi bil to dober začetek novega obdobja, a sponzorji očitno ne prepoznajo interesa. Tudi nas hokejiste bi lahko kdo vprašal za mnenje, a se nihče ne oglasi. Če ne bomo doma dosegli višje ravni, bo izvrstne uspehe stežka zadrževala tudi reprezentanca,« je razlagal naš sogovornik, ki je doslej odigral več kot dvesto tekem v EBEL, lani pa je prvič nastopil v drugoligaški INL.

Nižja kakovost vadbe in slaba liga

Pravi, da resnih vzporednic med tekmovanjema praktično ni mogoče narediti. »Nazadnje je bilo vse drugače. Ker igralci nismo bili pod pogodbo, je bilo težje tudi trenerju. Hokejisti so postopoma odhajali iz moštva, na treningih pa nismo bili popolni, ker so imeli fantje obveznosti v službah ali šolah. Kakovost treningov se je zagotovo znižala, zdaj pa bo liga INL še slabša, ker so iz nje izstopili italijanski klubi in Maribor. Se je pa že lani videla velika razlika med slovenskimi in drugimi klubi. Lestvica je bila dovolj zgovorna,« je zelo odkrit pogovor sklenil Miha Brus.