V želji, da občino obišče še več turistov, bodo nadgrajevali tematske poti. Z nastankom naravnega rezervata bodo dodajali tudi možnost naravovarstvenega turizma, skratka, razvijali se bodo v smeri naravno, aktivno, zdravo…

»Obstaja samo en problem. Zadnjih nekaj let je skladen regionalni razvoj v Sloveniji le še mrtva črka na papirju. Namesto da bi se regionalne razlike manjšale, se le te povečujejo. Severovzhodni del države vse bolj zaostaja in mladi zaradi tega odhajajo. Del države, kjer je največ možnosti za pridelavo hrane in s tem za doseganje večje stopnje samopreskrbe, tako ostaja razvojno zapostavljen. Skratka, ni vlaganj v razvoj gospodarstva, občinam pa se razvojna sredstva močno zmanjšujejo,« poudarja župan.

Redki poznajo Ormož tako kot vi. Kam bi najprej popeljali turiste, ki vaše občine še niso obiskali?

Peljal bi jih do ormoškega gradu in grajske pristave, kakor tudi do gotske cerkve, ki so arhitekturni biseri našega mesta. Potem bi se zapeljali po vinski cesti, kjer bi se poleg čudovitih razgledov po vinogradniških hribih in okolici okrepčali s tipično prleško hrano in pokusili odlična vina Ljutomersko-Ormoških goric. Vsekakor bi jim pokazal Jeruzalem in ostale znamenitosti, povezane s slavnim nemškim viteškim redom križnikov, ki je v 12. in 13. stoletju potoval skozi naše kraje na križarske vojne v Palestino in Jeruzalem. Pred kratkim je bila po naših krajih označena tudi zanimiva ogrska veja Jakobove poti, ki vodi v Santiago de Compostela v Španiji. Prvi turisti kolesarji in pohodniki po tej poti že kolesarijo oziroma hodijo.

Katera je najpomembnejša naravna znamenitost vaše občine?

Vsekakor Drava z Ormoškim jezerom. Ta habitat predstavlja naravni biser v tej regiji in s tem dom številnim vrstam vodnih ptic in drugih živali. Ob njem so večja trstišča, močvirna travišča in močvirni gozd. Ormoške lagune se urejajo v naravni rezervat, kjer že zdaj gnezdi kar nekaj posebnih in zaščitenih vrst živali, upravljavci tega biotopa pa so vanj naselili tudi vodne bivole. Del občine pripada tudi krajinskemu parku Ljutomersko-Ormoške gorice, ki nam obljublja čudovite poglede na terasaste vinograde .

Kaj bi gostom priporočili z jedilnega lista gostiln, ki ponujajo tipične dobrote vaše občine?

Vsekakor morajo poskusiti meso iz tünke in zobl. Priporočam gobovo juho z ajdovimi žganci in kak prleški zrezek. Za posladek pa prleško gibanico ali kakšno postržjačo. Nikakor v hrani ne sme manjkati bučnega olja. H kosilu seveda sodi tudi kozarec šipona ali katerega drugega odličnega vina, ki ga je pri nas v izobilju. Vse te lokalne dobrote ponujajo naša gostišča in turistične kmetije, ki se trudijo in nabavljajo hrano pri lokalnih ponudnikih, kar daje hrani res pravi domači okus. th