Enaintridesetletna Črnjanka je pred odhodom v Južno Ameriko ob naporni kondicijski vadbi opravljala študijske obveznosti na pedagoški fakulteti v Mariboru ter vadila na ledenikih Zermatt in Stelvio. Treninge tehničnih disciplin je po tradiciji začela v argentinski Ushuaii pod vodstvom novega trenerja Valeria Ghirardija in vodje ekipe Andrea Massija ter serviserja Andrea Vianella. Po dveh tednih se bo preselila v čilski Portillo, kjer ponovno načrtuje vadbo smuka z avstrijsko moško ekipo. Preostale slovenske reprezentantke v Čile ne bodo potovale.

Naslednja sezona svetovnega pokala se bo kot običajno začela 25. in 26. oktobra z veleslalomoma na avstrijskem ledeniku Sölden, osrednja tekma v neolimpijskem letu pa bo med 2. in 15. februarjem 2015, ko bo v ameriškem Vailu potekalo svetovno prvenstvo. Tam bo Mazejeva branila superveleslalomsko zlato, ki ga je osvojila lani v Schladmingu.

Ilka Štuhec si želi sezono brez poškodb

Ilka Štuhec, nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja, je imela še mesec dni pred OI v Sočiju operacijo poškodovanega desnega kolena, nato pa je bila deseta na olimpijskem smuku in 13. v superveleslalomu. "Želim si, da bi sezono končno opravila nemoteno, brez poškodb. Pa tudi, da bi na SP, kjer mi zelo ustreza teren, pokazala vse, kar znam. Kondicijske priprave junija in julija sem opravila po načrtih, nisem jih posebej prilagajala. Sedaj pa bomo videli, kako bo vse skupaj potekalo na snegu. Zdravje je dobro, razen manjših vsakdanjih športnih težavic. V veleslalomu imam še veliko rezerv in ga želim utrditi, zato me veseli, da bom imela priložnost. Na Möltolu zadnje tri dni pa je deževalo in je bila proga mehka ter smo se bolj kot ne privajali na smučarsko obutev, zato bodo snežni treningi še posebej dobrodošli," je dejala Štuhčeva, šesta lani na SP v Schladmingu v superveleslalomu.

Ferkova in Drevova sta si za glavni cilj postavili uvrstitev na SP

Med deseterico se je na OI v Sočiju uvrstila tudi Ferkova, ki je bila 10. s superkombinaciji, ta disciplina ji je z devetim mestom leta 2011 v Garmisch-Partenkirchnu prinesla tudi najboljšo uvrstitev na dosedanjih SP, ter 16. v superveleslalomu. "Upam, da bomo dobro izkoristili snežne priprave, sama pa sem že opravila nekaj samostojnih priprav na snegu, ker ne morem opraviti priprav s kakšnim dvomesečnim snežnem premoru. Želim si čim več različnih testov opreme in snega. Veseli me, ker se odpravljam zdrava, mogoče pa bo manjkal trening smuka, ker ne bomo odšli v Čile. Superveleslalom pa bi lahko že in upam, da bom naredila čim več voženj in kilometrov. Najprej se moram kvalificirati za SP in napredovati iz tekme v tekmo. To je moj prvi cilj sezone," je dejala Ferkova.

Ana Drev se ni uvrstila na OI v Sočiju, leta 2006 v Torinu pa je bila v svojem drugem olimpijskem nastopu v veleslalomu 9. Na SP bo v tej disciplini branila deseto mesto iz Schladminga. "Po koncu sezone se je zdravstveno stanje izboljšalo. Kondicijo sem opravila devetdeset odstotno glede na ostale in sem bila zelo zadovoljna. Nisem imela možnosti, da bi na polno trenirala in videla, v kakšnem stanju je koleno. Želim, si tudi, da bi po daljšem času vendarle pripravila dobro osnove za tekmovalno sezono. Na snegu smo imeli doslej možnost le testiranj. Moj glavni cilj je, da decembra izpolnim normo za SP, ker januarja ni veleslalomskih tekem. Mislim, da se bom odslej posvetila le še veleslalomu," je napovedala Drevova.

Preostale Slovenke pred zahtevno nalogo

Preostale Slovenke bodo bile težak boj, da se prebijejo na višja mesta, kot so bila doslej, tako mlajše kot tudi že malo izkušenejše. Na pot v Argentino sta odšli še šestindvajsetletna Katarina Lavtar, 20. v veleslalomu na letošnjih OI, in 27. v slalomu na SP v Schladmingu, ter 21-letna Ana Bucik. Slednja je v svojem edinem nastopu na članskih SP lani zasedla 31. mesto v slalomu.