Tožbi se je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa doslej pridružilo okoli 12.000 uporabnikov družbenega omrežja. Približno polovica je Avstrijcev in Nemcev, po besedah organizatorjev pa se je akciji doslej pridružilo tudi okoli 170 uporabnikov iz Slovenije.

Kampanjo je minuli teden sprožila skupina Europe-versus-Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist Max Schrems. 26-letni študent prava je sicer znan po tem, da se je Facebooku že pred leti postavil po robu in zahteval spoštovanje evropske zakonodaje.

Skupina Europe-versus-Facebook družbenemu omrežju očita, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in posreduje tretjim osebam na netransparenten način, kar da je v nasprotju z evropsko zakonodajo. Facebooku očitajo tudi nezakonito sodelovanje z ameriškimi obveščevalci.

Tožba bo potekala pred sodiščem na Dunaju, od ameriškega družbenega omrežja pa aktivisti zahtevajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega tožnika. Kot pravijo, je njihov cilj uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Tožbi se lahko pridružijo vsi Facebookovi uporabniki z izjemo tistih, ki živijo v ZDA ali Kanadi. Skupina Europe-versus-Facebook namreč toži Facebookovo podružnico na Irskem, ki je podvržena evropski zakonodaji in pod katero spadajo vsi svetovni uporabniki razen ameriških in kanadskih.

Skupina Europe-versus-Facebook je dosegljiva na spletni strani www.europe-v-facebook.org.