Športni konec tedna Koroška teče (Kärnten läuft), ki bo od 22. do 24. avgusta, se lahko pohvali s trinajstletno tradicijo. Športni dogodek, ki ga vsako leto nadgradijo z novimi izzivi, bo po besedah organizatorja Kleine Zeitung tudi tokrat privabil ob Vrbsko jezero 10.000 tekačev.

»V ospredje ne postavljamo maratona, temveč krajše razdalje s polmaratonom kot vrhuncem, in to z namenom, da privabimo širše tekaško občinstvo. Predvsem pri predstavnicah nežnejšega spola smo veseli, da njihovo število vsako leto narašča. Za večino je ravno štirikilometrska preizkušnja odskočna deska, saj se kar 45 odstotkov več žensk na leto prijavi na četrtinko maratona, kar 30 odstotkov teh pa naslednje leto že odteče svoj prvi polovični maraton,« je povedal Andreas Ahammer, član organizacijskega odbora Koroška teče.

Trening za ljubljanski maraton

Celovški polmaraton bo za mnoge tekače tudi nekakšen kazalnik pripravljenosti pred jesenskim delom in trening pred ljubljanskim maratonom. »Na celovškem polmaratonu bom tekel že četrtič in izkušnje so super. Organizator zelo lepo poskrbi za tekače, saj je organiziran prevoz iz Celovca (Minimundus), kjer so parkirišča za avtomobile blizu cilja, do starta v Vrbi,« nam je povedal Stanko Zupan, član ekipe Vitezov dobrega teka. Start celovškega polmaratona je tik ob jezeru in številnih hotelih, zato so tekači deležni glasnega spodbujanja navijačev. »Navijači so tudi ob trasi, nekateri z raznimi inštrumenti. Slišati je tudi kakšno Avsenikovo vižo. Spomnim se pevskega zbora, malčkov hokejskega moštva iz Celovca, na najbolj dolgočasnem predelu proge pa navijaške skupine z glasbo. Največ navijačev se zbere v zadnjih kilometrih, zato je prihod v cilj res nabit z energijo,« je povedal Zupan in dodal, da sta največji problem vročina in vlaga, saj je trasa speljana ob jezeru. »Vsem, ki jih tek veseli, bi priporočil, da enkrat odtečejo ta polmaraton, saj je res super. Tudi sam nisem verjel kolegom, ko so mi pripovedovali. Odkar sem ga prvič odtekel, je kar ostal v mojem tekaškem koledarju. Vsi, ki jim ni do polmaratona, se lahko udeležijo tudi krajših tekov,« je povedal Zupan in ob tem pohvali idejo treh organizatorjev, ki so v Pokalu Run Alpe Adria združili tri teke. » Maja sem odtekel svoj peti tržaški maraton, za pokal run alpe adria pa sem tekmoval že lani,« je dodal Zupan, ki ga do ljubljanskega maratona čakajo še trije polmaratoni, v Celovcu, Vidmu in Nabrežini, maratona v Berlinu in še nekaj krajših tekov. vl