Atletski zvezi Slovenije je po olimpijskih igrah v Londonu potekla pogodba z opremljevalcem športne opreme. Dve leti se je torej novo vodstvo neuspešno pogajalo za novo pogodbo. Luč na koncu tunela je posijala pred kratkim, ko so našli skupni jezik s potencialnim novim sponzorjem, ki naj bi po naših informacijah prihajal iz Španije. Podrobnosti so urejene na papirju, čaka se le podpis pogodbe in nastop z novimi dresi na evropskem prvenstvu v Zürichu. Toda stvari so se na naslovu Olimpijskega komiteja Slovenije zapletle.

»Iskanje novega opremljevalca med olimpijskim ciklusom je podobno iskanju igle v senu. A očitno smo iglo vendarle našli,« je slikovito opisoval položaj sekretar AZS Luka Steiner. »Večina opremljevalcev si želi, da je nastop atletov na olimpijskih igrah v domeni z nacionalnimi panožnimi zvezami. V nadaljevanju zgodbe smo odbor za vrhunski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije obvestili, da smo pred podpisom pogodbe z novim opremljevalcem. Blaž Perko se je odzval korektno in razumevajoče ter začel akcijo. V nadaljevanju pa soglasja z naslova olimpijskega komiteja ni bilo,« razlaga Steiner.

Pravila OKS so namreč takšna, da morajo vsi športniki, ki tekmujejo na olimpijskih igrah, nastopiti v dresih sponzorja olimpijske reprezentance. OKS je v preteklosti večkrat storil izjemo in kakšni nacionalni panožni zvezi pustil, da njihovi športniki tekmujejo v oblačilih drugega opremljevalca. Toda vselej le v primerih, da opremljevalec, s katerim so imeli pogodbo, ni mogel zagotoviti tekmovalnih dresov, ki bi zagotovili vrhunski rezultat.

»Naj uvodoma poudarim, da je sodelovanje med olimpijskim komitejem in atletsko zvezo zelo dobro, ter da sem prepričan, da bomo uspešno rešili vse želje in morebitne težave. Vaše informacije okrog opreme so točne in zelo aktualne. Ko so nam iz atletske zveze sporočili, da so našli opremljevalca, smo jim predstavili svojo plat zgodbe. Opremljevalec olimpijske reprezentance Peak nam je zagotovil, da bodo za poletne olimpijske igre proizvedli ustrezno tekmovalno opremo za športne panoge, med katerimi je tudi atletika,« nam je včeraj pojasnil vodja komunikacijskih projektov pri OKS Matic Švab, potem ko je direktor športa na oddelku za vrhunski šport Blaž Perko na dopustu, tiskovni predstavnik Brane Dmitrovič pa na prizorišču naslednjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. »Pričakujemo, da bo Peak zagotovil opremo pravočasno, da bodo imeli atleti dovolj časa za testiranje. Z opremljevalcem imamo večkrat sestanke, zato ga bomo obvestili tudi o aktualnem položaju. V primeru, da kakovost opreme ne bo takšna, da bo na olimpijskih igrah omogočala slovenskim atletom doseganje vrhunskih rezultatov, bomo atletski zvezi ali kateri od drugih športnih panog omogočili, da na največjem tekmovanju nastopi s svojim opremljevalcem,« je zatrdil Švab.

Praksa, da so slovenski športniki na olimpijskih igrah nastopali v tekmovalni opremi svojih opremljevalcev, je pogosta predvsem pri zimskih športnikih. Alpski smučarji, smučarski skakalci, smučarski tekači in drugi športniki, ki tekmujejo na zimskih OI, na največjih tekmah redno nastopajo v dresih drugih opremljevalcev, medtem ko nosijo le »zunanjo« opremo proizvajalca OKS. Bilo pa je tudi nekaj primerov, ko so lahko poletne športne panoge tekmovale s svojim opremljevalcem, kot se je to zgodilo v atletskem primeru predlani v Londonu. Pogled v bližnjo preteklost kaže, da si opremljevalec olimpijske reprezentance ni venomer naredil reklame, saj smo z enih iger pred kratkim poročali, da je člane olimpijske reprezentance zeblo...

»Pri atletski zvezi se pri strategiji doseganja najboljših rezultatov ne moremo zanašati, da nam bo opremljevalec olimpijskega komiteja zagotovil ustrezno tekmovalno opremo. Zato takšnih stvari ne smemo prepustiti naključju. Kar zadeva nas, bi bil razumen kompromis, da bi naši športniki na olimpijskih igrah tekmovali v zgornjem in spodnjem dresu našega proizvajalca, medtem ko bi bila preostala oprema olimpijska. Ob tem, da bi naš opremljevalec sledil barvni usklajenosti olimpijske reprezentance,« vidi luč na koncu tunela Luka Steiner.

»Smo tik pred podpisom pogodbe z novim opremljevalcem. Kot sem seznanjen z dogodki iz preteklosti, je bilo vedno doslej potrebnih nekaj pogovorov in dogovorov s predstavniki olimpijskega komiteja. Verjamem, da bomo s konstruktivnimi pogovori tudi tokrat našli rešitev,« je diplomatski predsednik AZS Gregor Benčina.