Le za 20 hektarov velik kompleks kamnoloma Mali medvejk pri Sežani bo stečajna upraviteljica propadlega Kraškega zidarja Simona Goriup poskušala iztržiti tržnih sedem milijonov evrov, vse druge nepremičnine, ki jih bo prodajala na dražbah 10. in 11. septembra, bodo naprodaj po likvidacijskih ali še nižjih cenah. Dosedanje dražbe nepremičnin so se zaradi visokih izklicnih cen večinoma končale neuspešno. S tokratnimi nižjimi cenami pa Goriupova vendarle računa na boljši uspeh. Že tretjič bo poskušala prodati nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Tribuna v Ljubljani s predvidenimi 76 stanovanji. Na prvi dražbi je zanj pričakovala 7,8 milijona evrov, tokrat ga ponuja za več kot polovico manj, za 3,7 milijona evrov ali slab milijon manj od njegove ocenjene likvidacijske vrednosti. Predrag Todić, direktor družbe Nepremičnine Ljubljana, težko komentira prodajno ceno, je pa prepričan, da je lokacija Tribune, ki pomeni edino novogradnjo tako blizu središča Ljubljane ta hip, za kupce zanimiva. Ker iz zemlje štrli le prvo nadstropje, bo moral morebitni kupec v dokončanje objekta vložiti še kar nekaj denarja. »Če mu bo uspelo ta stanovanja končnim kupcem ponuditi za okvirno ceno 2500 evrov za kvadratni meter, bo zanimanje zagotovo veliko,« je prepričan Todić.

Cene ugodne, celo zelo nizke

Na spisku za prodajo se je znova znašlo tudi 58 varovanih stanovanj ob domu upokojencev v Sežani. Naprodaj so po 1200 do 1300 evrov za kvadratni meter. Jernej Suša iz Nepremičnin Ruj in Sergij Čebulec iz Krasa Nepremičnine ocenjujeta, da gre za ugodne cene, po katerih bi stanovanja utegnila dobiti kupce. Čebulec celo meni, da so cene zelo nizke. »Te cene bi utegnile biti ustrezne za sedanje stanje. Lahko bi rekli, da dražba prihaja ob pravem času, saj novejših stanovanj v Sežani trenutno ni, njihova ponudba je zelo skromna. Kupci zanje sicer ne stojijo v vrsti, se pa za tovrstne nepremičnine kar zanimajo,« pojasnjuje Suša. Nekoliko manj upanja ima za zazidljiva zemljišča na Lenivcu, ki so naprodaj za 42 evrov za kvadratni meter. »Zemljišča so ob avtocesti, gre za surove neopremljene parcele brez dostopa in zato niso veliko vredna,« je prepričan. Več zanimanja, predvsem malih obrtnikov in podjetnikov, bi po njegovem utegnila privabiti zemljišča ob stavbi tehničnih pregledov.

Mišič izgubil tožbo proti Kraškemu zidarju

Na severnem pobočju krajinskega parka polotoka Seča, v neposredni bližini Marine Portorož, je Kraški zidar pred leti gradil rezidenco Park Lucija. Stečajna upraviteljica bo septembra v omenjenem kompleksu prodajala 10 stanovanj po izklicni ceni od 2100 do dobrih 2200 evrov za kvadratni meter ali po občutno nižji ceni, kot slednje na spletni strani še vedno prodaja nepremičninsko podjetje Gasspar obalnega veljaka Gašparja Gašparja Mišiča. Posel s stanovanji v omenjenem naselju je namreč pred leti s Kraškim zidarjem sklenil tudi Mišič. Zaradi neporavnanih računov in neizpolnjenih obveznosti sta ob stečaju tako Kraški zidar kot družba Gasspar drug proti drugemu vložila tožbe. A sodišče je nedavno ugodilo Kraškemu zidarju in Goriupova si lahko v stečajni masi obeta tudi 1,23 milijona evrov, kolikor je Kraški zidar zahteval od Mišiča.