Ima prilagodljivo postavitev, ki omogoča prebivalcem, da v celoti izkoristijo možnosti bivalnega prostora stavbe kot tudi zunanjosti. Zasnovana je iz treh sklopov: funkcionalnih površin, notranje bivalnih površin in dveh povezanih teras. Končni rezultat je hiša, ki vzpostavlja edinstveno ravnotežje med modernostjo in privlačnostjo.

Aktivno uravnavanje klime in uporabnost prostora

Glavni cilj hiše LISI je zasnova aktivnega uravnavanja klime in visoka uporabnost prostora. Osrednji bivalni prostor podaljšujeta dve terasi proti severu in jugu, kar zagotavlja tudi optimalno prezračevanje in nadzor nad zunanjo svetlobo. Pohodna rampa vodi v glavni notranji prostor, ki se lahko pregradi s senčnikom – ta pomaga optimizirati notranjo temperaturo in zagotavlja senco v vročih poletnih dneh ter zmanjšuje hlad pozimi.

Odprti terasi izboljšujeta kakovost življenja, saj vnašata naravo v bivalne prostore in vsakodnevne aktivnosti prebivalcev. Navpični vrt na dvorišču omogoča prebivalcem gojenje lastnega sadja in zelenjave. Rastline služijo tudi kot sistem naravne filtracije zraka in tako prispevajo k bolj zdravemu okolju.

Plusenergijski objekt, ki je v celoti iz lesa

Modularna hiša LISI je v celoti izdelana in izolirana z lesom. Odločitev za les temelji na pozitivnih lastnosti lesa kot gradbenega materiala. Poleg odličnih izolacijskih in konstrukcijskih lastnosti je les tudi ogljično nevtralen in povsem naraven. Pri izdelavi so pravzaprav uporabili vse dele drevesa, tudi korenine in liste, ki so jih uporabili pri temeljenju. Leseno je tudi pohištvo; stoli in omarice so izdelani iz lepljenih lesnih sekancev.

Prepletanje koncepta odprtega, naravne svetlobe in naravnih materialov ima ugoden učinek na vzdušje v prostoru. V smislu varčevanja z energijo je hiša "plusenergijski objekt", saj ustvarja več kot dovolj električne energije za svoje potrebe. Na streho nameščeni fotonapetostni paneli, ki v kombinaciji s premišljenim tlorisom omogočajo varčevanje z energijo, notranja temperatura in vlažnost pa sta kontrolirani s pomočjo enote za rekuperacijo toplote in vlage odpadnega zraka. Poraba vode se omejuje na več načinov, predvsem pa z inovativno prho, ki zajema toplotno energijo iz odpadne vode.

Tekmovanje v ZDA že od leta 2002

Hiša LISI je na tekmovanju Solarni dekatlon 2013 prejela največ točk v treh kategorijah in skupno osvojila prvo mesto. Tekmovanje je bilo prvič prirejeno v leta 2002 v ZDA na pobudo ameriškega ministrstva za energijo in združuje največje univerze z vsega sveta v načrtovanju in gradnji povsem funkcionalnih energetsko učinkovitih hiš, ki prvenstveno izkoriščajo sončno energijo. Poleg tega pri ocenjevanju upoštevajo tudi cenovna dostopnost, primernost za množično uporabo in dizajn.

Ker so bili odzivi na tekmovanje zelo pozitivni, se je dogodek preselil tudi v Evropo, kjer poteka vsako drugo leto. Pravila ocenjevanja temeljijo na točkah – predstavljene hiše so ocenjene v desetih kategorijah (arhitektura, tržna privlačnost, projektiranje, komunikacije, dostopnost, udobje, topla sanitarna voda, gospodinjski aparati, zabavna elektronika in energijsko ravnotežje), pri vsaki je najvišja ocena sto točk. Ocenjuje se tudi vzdržljivost predstavljenega objekta.

Vir: www.mojprihranek.si