ACH je v postopku preventivnega prestrukturiranja, ljubljansko okrožno sodišče pa je družbi 21. julija za tri mesece podaljšalo rok za dogovor o finančnem prestrukturiranju, torej do 20. novembra.

Po prvotnem sklepu bi se rok za dogovor o finančnem prestrukturiranju iztekel 20. avgusta, a je ACH pod vodstvom Rasta Oderlapa uspelo pridobiti podporo Družbe za upravljanje terjatev bank, ki ima 37,8 odstotka vseh finančnih terjatev do ACH, in drugih bank upnic za podaljšanje roka.

Sporazum o prestrukturiranju bi radi sklenili do 20. avgusta

V ACH bodo sicer stremeli k temu, da sporazum o finančnem prestrukturiranju sklenejo do 20. avgusta. V družbi so, potem ko so v začetku junija dobili novo vodstvo, izbrali pravne in dodatne finančne svetovalce, upnikom pa so poslali osnutek okvirnih pogojev prestrukturiranja bančnega dolga ACH. Ta dokument je zdaj v fazi vsebinskega usklajevanja z vsemi imetniki finančnih terjatev.

O poteku prestrukturiranja bi se morali danes seznanili delničarji družbe, a je Protej to točko skupaj z informacijo o majski seji takratnega nadzornega sveta, ki je povzročila zmedo okoli vrha družbe, umaknil z dnevnega reda. Takratni nadzorniki so namreč sredi maja z vrha ACH razrešili Sonjo Gole in na njeno mesto imenovali Vero Mihatovič, kar je bil sicer po odločitvi sodišča ničen sklep.

Brez konkretnih informacijah o redni skupščini

Nov nadzorni svet ACH - v katerega je sodišče imenovalo Janka Šemrova in Štefana Krajnca - je v začetku junija na vrh družbe imenoval Oderlapa.

Tako so delničarji danes na Protejev predlog odločali le o odpoklicu Šemrova in Krajnca iz nadzornega sveta in njunem ponovnem imenovanju za nadzornika. Skupščina je ta predlog podprla, so po skupščini sporočili iz Društva malih delničarjev Slovenije.

Po njihovih pojasnilih delničarji danes niso dobili konkretne informacije o sklicu redne skupščine družbe in javne objave letnega poročila, saj naj bi bilo vse odvisno od sklenitve dogovora z upniki, ker je tudi revizor izdajo svojega mnenja k letnemu poročilu družbe pogojil s sklenitvijo sporazuma.

Kar zadeva uporabo dividende, ki je bila izglasovana prejšnji teden na skupščini Grand Hotel Union, d.d., za morebitno razdolževanje, pa je bilo pojasnjeno, da družba mora spoštovati pravila preventivnega prestrukturiranja ter dogovore, ki bodo sklenjeni z upniki, in pri plačilih ne sme dajati prednosti nobenemu upniku.