Pomembnost branja malega tiska je splošno znana modrost, kljub temu pa pri strinjanju s pravili uporabe mnogih spletnih storitev večina uporabnikov ne prebere niti besede pogojev in pravic, ki jih s strinjanjem prepustimo ponudnikom. Med mnoge pravice, za katere uporabniki ne vedo, da jih ponudniki spletnih storitev imajo, sodi tudi Googlova pravica, da uporablja avtomatiziran sistem za pregledovanje potencialno sporne vsebine elektronske pošte.

Googlovo pregledovanje elektronske pošte je pozornost ameriške javnosti ujelo, ko je podjetje zaradi fotografij domnevne spolne zlorabe otrok v elektronskem nabiralniku policiji prijavilo uporabnika, ki je že bil na seznamu spolnih napadalcev. Prijavi je nato sledila tudi aretacija.

Ameriško spletno podjetje od aprila dalje v pravilih uporabe storitev navaja, da s pomočjo avtomatiziranega sistema analizirajo vsebine elektronske pošte, ko jo prejmemo, pošljemo ali ko leži v našem nabiralniku. Sprememba pravil je sledila tožbi, ko je podjetje s pomočjo analiz elektronske pošte študentom pošiljalo oglase.

Med plemenitimi nameni in sumom želje po še večjem zaslužku

Praksa analiziranja elektronske pošte za mnoge ostaja zaskrbljujoča, čeprav je vsebovana v pravilih uporabe, predvsem zato, ker pri podjetju ne razkrivajo, kaj vse analizirajo. Google sicer pravi, da tega ne razkrivajo, ker ne želijo, da bi zločinci vedeli, za kaj vse jih lahko prijavijo policiji, a samo primer pošiljanja oglasov razkriva, kako se sistem lahko izkorišča tudi za manj plemenite namene, ki koristijo predvsem finančnemu stanju podjetja.

Medtem nič boljše novice ne prihajajo s fronte med ameriškim sodstvom in Microsoftom, saj bo podjetje moralo vsem naporom navkljub predati uporabniške podatke s strežnikov na Irskem. Odločitev zveznega sodišča v New Yorku je nov udarec za podjetje, ki je pred časom trdilo, da bo varnost podatkov svojih uporabnikov uspelo zaščititi z možnostjo izbire države, v kateri jih hranijo. Čeprav se je ponudba na prvi pogled zdela vzpodbudna, pa je bilo že takrat jasno, da ne bo uspešna, saj se ameriška sodišča v primeru tovrstnih podatkov požvižgajo na njihovo lokacijo.