Atletika ima v Celju tradicijo, kar se je vnovič lepo pokazalo konec tedna, ko je na stadionu Kladivarja potekalo državno prvenstvo. Na njem so se predstavili skoraj vsi najboljši slovenski atleti in mladinci, ki so blesteli na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v Eugenu. Manjkala sta Marina Tomič, ki jemlje antibiotike, in srebrni metalec kopja iz ZDA Matija Muhar. Pripravljenost nekaterih najboljših slovenskih atletov obeta, da bi bila lahko odprava Zürich 2014 na evropskem prvenstvu uspešna.

Najboljši rezultat je v Celju po pričakovanju dosegla Martina Ratej. Konjičanka je v matičnem klubu, ki ji na športni poti zelo pomaga, vrgla kopje 64,15 m in dokazala, da bo edina favoritka za srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v Švici. Zaveda se, da jo bodo tekmice iz ozadja napadle, a bo tudi ona odločno nastopila proti najboljši metalki 21. stoletja Barbori Špotakovi. Primož Kozmus je z metom kladiva 77,44 m potrdil, da je vse bolje pripravljen ter da bo na največjem tekmovanju v sezoni v igri za osvojitev bronaste kolajne.

Nostalgični spomini na uspešnejše čase

Že prva disciplina državnega prvenstva je bila zanimiva. Bolje napisano – nostalgična. Nekoč sta se Snežana Vukmirović in Marija Šestak borili za naslov državne prvakinje v troskoku z daljavami čez 14 m, trenutna realnost je povsem drugačna. Izkušeni atletinji nista zgolj starejši, temveč so po videnem za njima tudi že najuspešnejša tekmovalna leta. Snežana Vukmirović je sicer z dosežkom 13,90 m izenačila svoj najboljši izid v sezoni, kar pa je za atletinjo njenega slovesa za avgust zgolj povprečen rezultat. Marija Šestak pa je nastopila prvič po daljšem tekmovalnem premoru, ki mu je sprva botrovala operacija ahilove tetive, kasneje pa nosečnost. Z dosežkom 12,98 m je bila kar zadovoljna.

»Zelo me je bilo strah. Zakaj? Ker nisem vedela, kje sem s pripravljenostjo. V zadnjem času sem namreč trdo trenirala in pri daljavah precej nihala. Na enem treningu sem skočila 13,80 ali 13,90, na naslednjem le 13 metrov. Zelo sem utrujena. Čeprav sem v četrtek in petek začela spuščati trening, še vedno čutim bolečine v mišicah. Pred evropskim prvenstvom potrebujem le počitek. Kar sem naredila, sem naredila, pred nastopom se bom posvetila le še tehniki,« je svoj nastop, s katerim je bila kar zadovoljna, ocenila Snežana Vukmirović, ki bo v Švici ciljala na finale.

Marija Šestak je bila po nastopu nasmejana. Po njenih besedah najbolj zato, ker se je domov k hčerki Tari vrnila v enem kosu. »Ko so mi konec maja rekli, da moram doseči državni razred in začeti tekmovati, sem se za svoje zdravje precej bala. Sicer so mi pred nastopom iz Olimpijskega komiteja Slovenije sporočili, da mi državni razred nič ne pomaga, da moram za ohranitev trenutnega statusa izpolniti mednarodnega. Sprva sem se smejala, saj sem šele septembra rodila, tako da nisem imela nobenih realnih možnosti, da bi skočila 13,95 metra. Vseeno obstaja nekaj upanja, da mi bodo po dopisu Atletske zveze Slovenije podaljšali obstoječi status. A to zdaj niti ni najpomembnejše. Trenirala in tekmovala sem s krajšega zaleta, izpolnila pa sem osnovni cilj, da sem nastop končala zdrava,« je občutke po vrnitvi na atletske steze strnila Marija Šestak. V nadaljevanju sezone bo šla najprej na morje, septembra, ko bo šla hči Tara v vrtec, pa se želi znova posvetiti treningom z maksimalno obremenitvijo. »Zavestno sem se odločila, da se bom prvo leta življenja posvetila Tari. Zdaj se bom skušala vrniti na stara pota. Če bo seveda šlo. Moja življenjska prioriteta je in bo še naprej Tara,« je zaključila slovenska rekorderka.

Medgeneracijski dvoboj dobila najstnica

Zanimivo je bilo spremljati boj za naslov državne prvakinje na 1500 m, v katerem sta se pomerili 19-letna Maruša Mišmaš, ki v zadnjih letih dviguje meje slovenskega teka na stezi, in 35-letna Sonja Roman, ki ima za seboj odlično mednarodno kariero. Tako v taktičnem kot rezultatskem smislu je bila boljša Maruša Mišmaš, ki je začela zelo počasi, v nadaljevanju z lahkoto sledila hitrejšemu tempu tekmice in jo na koncu v ciljni ravnini prepričljivo ugnala. Tekmici sta se pomerili tudi včeraj na 3000 m, a z razliko, da je bil tek hitrejši, saj sta se obe izmenjavali v vodstvu. Kljub temu je finiš pripadel Maruši Mišmaš, ki je potrdila slovenski primat na stezi.

»Glede na to, kako se je tekma odvijala, me poraz ni presenetil. Sicer sem pričakovala taktičen tek, a vseeno ne tako počasnega. Maruša je potrdila, da je odlična finišerka. Če bi jo želela premagati, bi morala biti odločnejša po enem kilometru, tako pa sem kar čakala,« je športno prenesla poraz Sonja Roman. »Vsekakor je dober občutek, da sem prehitela Sonjo. Osebno bi si sicer želela hitrejšega teka, a mi je trener (Svijetlan Vujasin, op. p.) ukazal, da moram potrpežljivo čakati na finiš. Bolj me veseli, da sem pokazala, da sem v tej sezoni napredovala v hitrosti. Dobro sem pripravljena in se že veselim nastopa na evropskem prvenstvu,« pa je povedala Maruša Mišmaš, ki je postala državna prvakinja na 1500 m in na dvakrat daljši razdalji.

Kokalovič znova najhitrejši Slovenec

Slovenska atletika tako v moški kot ženski konkurenci doživlja sprintersko krizo. Potem ko sta v preteklosti na kratkih razdaljah blestela predvsem Matic Osovnikar in Alenka Bikar, je realnost zadnjih let precej bolj klavrna. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra se je vrnil Gregor Kokalovič. Novomeščan je svoje najlepše čase doživljal, ko je nekajkrat vzel skalp Osovnikarju, kasneje pa doživljal rezultatsko krizo, ki se odraža z dejstvom, da ne izpolnjuje norm za nastop na velikih tekmovanjih. Tudi v Celju s časom 10,71 ni blestel, a je dosežek zadostoval, da se je znova veselil naziva najhitrejšega Slovenca, ki ga je potrdil tudi v teku na 200 m (s časom 21,00 je zgrešil normo za EP za pet stotink), obakrat pa je ugnal Jana Žumra. Pri ženskah je bila razred zase Maja Mihalinec, ki v znanstvenici Kristini Žumer ni imela resne konkurence.

»Nedelja mi vliva optimizem, da bi znali biti slovenski atleti v Zürichu uspešni. Pet jih je potrdilo mednarodno normo (Matija Kranjc in Martina Ratej v metu kopja, Primož Kozmus v metu kladiva, Tina Šutej v skoku ob palici in Sabina Veit na 200 m, op. p.). Veseli me tudi, da sta Žan Rudolf (osvojil je naslova državnega prvaka na 400 in 800 m, op. p.) in Maruša Mišmaš potrdila dobro pripravljenost, pohvaliti pa moram tudi nastop Nine Djordjevič v skoku v daljino (649 cm, op. p.),« je nastope najboljših slovenskih atletov ocenil vodja slovenske stroke Martin Steiner.

Slabši je bil Rožle Prezelj, ki je v skoku v višino preskočil 214 cm, po nastopu pa držal obljubo in dejal, da na evropskem prvenstvu v Zürichu ne bo nastopil, saj si je zadal, da mora preskočiti 220 cm. Kranjčan je še povedal, da so njegove misli še vedno uprte proti olimpijskim igram v Riu de Janeiru. Nastopu na EP sta se odrekla tudi poškodovana maratonka Žana Jereb in zaradi slabe forme tudi skakalec ob palici Robert Renner.

V Celju se ni dalo prezreti povprečne starosti atletskih delavcev. Ta je izjemno visoka, kar pa ne pomeni, da svojega posla ne obvladajo. Ena zgodba je imela srečen konec. Pri ženskem metu kladiva je ena od metalk orodje vrgla ob rob zaščitne ograje, tako da je posledično letelo le nekaj metrov, pa še to izven veljavne meje. Takšne scene se sicer dogajajo večkrat. K sreči pa je omenjeno kladivo padlo nekaj metrov pred nepazljivega atletskega delavca, ki povrh vsega sploh ni bil pozoren. Hitro bi se lahko zgodilo, da bi se državno prvenstvo v atletiki znašlo tudi v kakšni drugi kot športni rubriki.