Igrišča in vsa zunanja igralna oprema ponujajo otrokom svež zrak, druženje s prijatelji in vadbo. Zato je pomembno, da se starši prepričate o ustreznosti igralne opreme, da vam morebitne pomanjkljivosti ne pokvarijo zabave. Igrišča lahko naredite zabavna in hkrati varna s preventivnim preverjanjem opreme za potencialne nevarnosti in sledenju nekaterim preprostim varnostnim napotkom.

Poučite otroke o pravilih na igrišču

Vsekakor pa ne smemo izpustiti dejstva, da je pomembno otroke naučiti, kako se varno igrati – če poznajo pravila na igrišču, je verjetnost poškodb manjša. Tudi nadzor odraslih lahko pomaga preprečiti poškodbe tako, da se prepričajo, če otroci pravilno uporabljajo igrala. Če pride do poškodbe, lahko odrasla oseba pomaga otroku in takoj nudi prvo pomoč.

Vedno pod nadzorom odraslih

Otroci morajo vedno imeti nadzor odraslih na igrišču. Mlajši otroci (in včasih tudi starejši) ne morejo vedno pravilno oceniti razdalje in ne znajo predvideti nevarne situacije. Starejši otroci radi preizkušajo svoje meje na igrišču, zato je pomembno, da jih imajo odrasli »na očesu«. Preden obiščete igrišče, preverite, da so igralne površine oblikovane tako, da odrasla oseba lahko vidi otroke med igro na vseh igralnih enotah.

Več informacij najdete na spletni strani Zavoda za varno igro www.oopa.si.