Ste deset dni pred začetkom evropskega prvenstva v Zürichu pričakovali tako dolg met?

Nisem se obremenjeval z daljavo, seveda pa sem si želel lepe popotnice. Na treningih mi je šlo dobro, zato sem posledično vedel, da lahko kopje poleti okoli 80 metrov. V zadnjem času posvečam pozornost predvsem prvim trem metom, kolikor jih bom imel tudi v kvalifikacijah na evropskem prvenstvu. Iz tega stališča sem zelo vesel, da je bil najdaljši met eden prvih treh. Dosegel sem daljavo, ki bo v Švici okoli predpisane norme za finale. Vesel sem tudi, da sem zdrav, da lahko kvalitetno treniram ter se pripravljam na letošnji vrhunec sezone.

Na pogled ste videti še bolj postavni kot v preteklosti. Koliko kilogramov ste izgubili?

Imam približno tri kilograme manj kot lani. Zato je kriv predvsem lanski dopust, ko sem bil septembra štiri tedne na Tajskem. Po navadi sem na dopustu bolj ležal, tokrat pa sem potoval in posledično izgubil nekaj kilogramov. Kot zavesten športnik sem imel s seboj nekaj proteinov, a sem vseeno izgubil kilograme. Kar zadeva fizično pripravljenost v primerjavi z letom prej, sem še bolje pripravljen.

Dosegate daljave, s katerimi se lahko realno spogledujete z uvrstitvijo v veliki finale na EP. Je takšen tudi vaš cilj?

Kopje je takšna disciplina, da bomo vsi fantje, ki bomo tekmovali v Zürichu, sposobni uvrstitve v finale. Za to je »kriva« predpisana norma, ki je tako visoka. V kvalifikacijah se tresejo tudi favoriti. Dober je občutek, ko si na veliki tekmi in si enakovreden vsem.

Blizu ste dosegu magične meje 80 m. Bo padla?

Mora pasti! Seveda bo!

Kdaj bo to?

Najlepše bi bilo, da kar v Zürichu.

Se počutite, da ste v najboljših športnih letih?

Kaže, da sem vstopil v najboljših pet let. Pri 35 letih so metalci kopja lahko še zelo dobri. Z regeneracijo nimam težav. Z leti prihajam do moči z manj truda, kot sem ga vlagal nekoč. Zato se lahko bolj posvetim tehniki.

Iz ozadja trka na članska vrata 18-letni Matija Muhar, ki je na dveh svetovnih konkurencah v svoji kategoriji osvojil kolajno. Kako gledate na njegov razvoj?

Super je, da imamo tako uspešnega metalca. Kopje nima ravno največje tradicije v Sloveniji. V mlajših kategorijah osebno nisem bil nikoli niti približno tako dober kot Matija. V nadaljevanju športne poti se bo moral veliko posvečati tehniki, da ne bo imel veliko poškodb. Te so v naši disciplini zelo pogoste.

Imate dva velika hobija. Prvi je hitrost, drugi pa vodne pipe. Spominjam se, kako ste uživali v Turčiji in koliko vodnih pip ste prinesli domov...

Kar zadeva hitrost, mi res kdaj paše doživeti adrenalin. A naj ob tem povem, da nimam nobene kazenske točke. Življenja brez vodne pipe si težko predstavljam. Znati trenirati ni težko. Težje se je sprostiti in umiriti. Vsak športnik ima svoje načine, kako priti do tega. Ne predstavljam si športnike, ki so ves čas stoodstotno z glavo pri treningu, brez da se sprostijo.