Prvi turnir odbojke na mivki v Ljubljani se ne bi mogel končati na boljši način. Naslov v moški kategoriji sta osvojila domačina Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak, medtem ko sta pri dekletih Slovenki Ana Skarlovnik in Jelena Pešić osvojili tretje mesto.

»Najin cilj je bil polfinale, saj sva pred turnirjem skupaj trenirala samo dvakrat,« je dejal Jan Pokeršnik, potem ko je le malo prej poljubil svoje dekle, v objem pa so mu skakale tudi druge oboževalke. »Toda če imaš ob sebi Nejca Zemljaka, potem ne potrebuješ veliko treninga. Nejc je bil celo poletje na mivki, a iz Amerike se je vrnil šele 28. julija, zato nama ni preostalo veliko časa. Sva pa vsako tekmo odigrala tri nize, kar je bil tudi neke vrste trening,« je dodal Pokeršnik, ki se bo letos v dvoranski odbojki preizkusil v tujini. Okrepil bo Beauvais iz Francije, kamor potuje 17. avgusta, do tedaj pa si bo privoščil dopust. »Želel sem ostati pri ACH Volleyju, vendar nismo našli skupne poti. Kljub temu se veselim prve izkušnje v tujini,« je pristavil.

Zemljak: Nimam več zaslug

Enako oblegan je bil Nejc Zemljak, ki je zaščitni znak slovenske odbojke na mivki. »Če bi nama kdo pred začetkom rekel, da bova osvojila turnir, mu ne bi verjel,« je rekel Zemljak, ki se ne strinja, da je šef v ekipi. »Ni res, da imam več zaslug za to lovoriko. Vedno sva na igrišču dva. Oba sva imela tudi slabše trenutke, ko mora zato drugi več narediti in pomagati. Vedno sva oba na sprejemu in nato oba v napadu.«

Ključni trenutku so se dogodili v zadnjem nizu, ko sta finalna tekmeca iz Avstrije, Michael Murauer in Florian Schnetzer, že povedla z 8:6, na kar sta Slovenca obrnila na 12:8, s čimer je bil skrajšani niz do 15. točke odločen. »Takrat sva spremenila taktiko, s čimer sva presenetila tekmeca. Storila sta nekaj napak, kar sva izkoristila za preobrat,« je razkril Zemljak, ki bo od jeseni naprej spet igral v dvorani. »Upam, da bom pred tem odigral še kakšen turnir na mivki, nato pa bom okrepil Panvito iz Murske Sobote.«

Turnir tudi drugo leto

Prvi turnir odbojke na mivki v Ljubljani bo ostal v spominu zaradi odličnega vzdušja na tribunah. K temu je pripomogla lokacija na Kongresnem trgu in tudi primerno vreme, saj ni bilo dežja. »Še nikjer nisem imel toliko podpore s tribun. Sočasno je bil turnir svetovne serije v Celovcu, ki je Wimbledon odbojke na mivki, a razen tam še nikjer drugje ni bilo takšnega vzdušja,« je dejal Zemljak.

Organizatorji pravijo, da bodo turnir ponovili tudi drugo leto. »Največja nagrada je bila, ko smo videli, da se ne morejo vsi usesti na svoje mesto,« je povedal Simon Rožnik, direktor turnirja, ki je sicer s svojo ekipo stalen organizator različnih košarkarskih uličnih dogodkov. »Pred dvema tednoma smo imeli finalni turnir v ulični košarki, vendar je bilo slabše vzdušje. Razlog je v tem, da so na košarkarskem turnirju igrale same slovenske ekipe, na odbojkarskem pa tudi tuje, zato so ljudje navijali za Slovence,« je dodal.

Kdo bo novi selektor?

Na tribunah so svoje prijatelje spremljali številni odbojkarji, ki jih bolje poznamo iz dvoran – Tine Urnaut, Gregor Ropret, Jan Klobučar, Andrej Flajs... Tudi zato je bila pogosta tema pogovora minula evropska liga, v kateri je bila slovenska reprezentanca po igralskem kadru najboljša, toda na koncu ni prišla niti v finale. Turnir na mivki v Ljubljani je bila tako odlična priložnost, da se pozabi na vse težave v dvorani. »Še vedno sem razočaran nad evropsko ligo. Upam, da bomo prihodnjo sezono ponovno igrali in da pridemo v svetovno ligo, kjer je naše mesto,« se je javno izpostavil Jan Pokeršnik. »O selektorju se bo morala odločiti zveza. Kljub temu sem prepričan, da smo bolj krivi mi igralci kot selektor. Imamo širši spisek dobrih igralcev, a potrebujemo iskrico, da nas združi skupaj. Moramo premagati strah, ki ga imamo na odločilnih tekmah.«

Trenutna situacija je takšna, da je selektorju Luki Slabetu po koncu evropske lige avtomatično potekla pogodba, zato je slovenska reprezentanca uradno brez selektorja. Kljub temu bo Odbojkarska zveza Slovenije pred nadaljnjimi odločitvami počakala na končno poročilo Slabeta in njegovih pomočnikov, trenutno pa so si vse vpletene strani dale nekaj tednov počitka za umiritev vročih glav.

Enako kot že po koncu lanskega evropskega prvenstva in letošnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko je bila Slovenija rezultatsko neuspešna, se je tudi tokrat oglasila opozicija, ki zahteva novo ime na selektorskem stolčku. Podpore Slabetu ni dal niti en slovenski odbojkarski strokovnjak. Med potencialnimi kandidati, ki bi spomladi nadaljevali delo v slovenski reprezentanci se omenjajo Dejan Fujs, Bogdan Kotnik, Zoran Jerončič, a tudi Andrej Urnaut, ki ima med vsemi slovenskimi trenerji največ igralskih izkušenj z najvišje ravni. Med drugim je kot odbojkar trikrat igral v finalu lige prvakov. Še vedno pa je slovenska reprezentanca zanimiva za tuje trenerje. Kar nekaj je namreč takšnih, ki bi sprejeli izziv.