Okoli 16 milijonov evrov vredno naložbo so dokončali pred slabim letom in takrat so vodilni v podjetju Elektroservisi ocenili, da bodo do konca leta 2013 prodali vsaj polovico od 66 stanovanj. A račun se ni izšel: podatki kažejo, da so doslej prodali le 14 stanovanj in 4 lokale.

Moderen Dvorec Jelen je sicer že pri zasnovi in projektih navduševal celo varuhe naše kulturne dediščine, kar ni ravno pogost pojav. Vpetost v podobo mestnega jedra in seveda tudi zahtevano udobje so bili aduti za trg, a najavljena cena okoli 2300 evrov za kvadratni meter na račun kakovostne izvedbe gradnje kupcev očitno ni prepričala. Sprehod po notranjem trgu, kjer naj bi se srečevali stanovalci in kjer naj bi bil živahen vrvež zaradi poslovnih lokalov, pa prinese dodaten vtis zapuščenosti. Ko smo za mnenje povprašali nekaj nepremičninskih posrednikov, smo dobili klasične odgovore: stanovanjska soseska je lepa, nekaj stanovanj je bilo prodanih, a nepremičninski krč še traja, praznih stanovanj po nižji ceni pa ne manjka na bližnji Planini. Tam so sicer ustavili še en projekt moderne in gromko najavljene soseske Kozolci s tujimi projektanti in tudi kapitalom, ki pa ga kasneje ni bilo.

V središču Kranja in tik ob Dvorcu Jelen je še ena žalostna stavba – nekdanja blagovnica Globus. Zaradi splošne krize je zdaj v njem bistveno manj trgovskih in drugih lokalov od načrtov in obljub, neurejena razmerja z dosedanjimi izvajalci del pa dobivajo tudi sodne epiloge. Lastnik Globusa Franc Bukovnik je z vselitvijo mestne knjižnice (8 milijonov občinskega denarja) del Globusa rešil pred propadom, a obljube o poslovnem razcvetu so ostale neizpolnjene. Poleg Globusa pa so podrli »staro Savo«, kjer je obubožana Sava nekoč želela zgraditi 172 stanovanj in poslovnih prostorov, nato pa nepremičnine prodala Zavarovalnici Triglav, kjer so jih zdaj zaradi varnostnih razlogov podrli. Težko je pričakovati, da bi na mestu porušenih stavb kmalu zrasla stanovanja, saj je po grobih ocenah v Kranju še vedno okoli 200 novih neprodanih stanovanj.