Za optimizem je za kratek čas poskrbela tudi Španija, kjer podatki s trga dela kažejo, da gospodarstvo po šestletni krizi končno le okreva. Kljub temu pa se na evropskih delniških trgih še vedno čuti napetost, ki jo povzroča rusko-ukrajinski spor. Zaradi prizadevanj prisiliti Moskvo, da zmanjša podporo proruskim separatistom v vzhodni Ukrajini, sta se ZDA in EU dogovorili za zaostritev sankcij proti Rusiji. Nove omejitve ciljajo na ruski energetski, obrambni in finančni sektor. Omejili sta finančne transakcije z ruskimi državnimi bankami in ustavili izvoz določenega blaga in tehnologije v Rusijo z namenom oteževanja razvoja naftnih virov. To bo vplivalo tudi na rezultate teh podjetij.

Še vedno pa je v teku sezona poročanja rezultatov za prvo polovico letošnjega leta. Največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je poročal o kar 152-odstotnem povečanju četrtletnega dobička. Farmacevtski gigant Bayer je zabeležil boljšo prodajo novih zdravil in obenem zvišal napovedi glede poslovanja v letošnjem letu. Največji evropski proizvajalec avtomobilov Volkswagen je prav tako pozitivno presenetil s svojimi rezultati, in sicer predvsem na račun višje dobičkonosnosti Audija. Za izjemno negativno presenečenje pa je poskrbel Adidas, katerega rezultati so bili pod pričakovanji, in to predvsem zaradi Rusije. Podjetje je tako znižalo napovedi za letošnje leto in opozorilo, da tudi napovedi za prihodnje leto niso več dosegljive. Obenem je napovedalo zapiranje trgovin v Rusiji. Delnica je tako v enem dnevu zabeležila kar 12-odstotni padec, kar je največji enodnevni padec v zadnjih petih letih.

Avtorica članka ni imetnica omenjenih delnic. ALTA Invest, d.d., in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.