Tenis tako sodi med hitrejše športe, a samo hitrost udarca še zdaleč ni porok za uspeh. To dokazuje tudi Hrvat Ivo Karlović, ki v višino meri košarkarskih 2,08 metra in so mu pred tremi leti pri servisu izmerili 251 kilometrov na uro. Najboljši je na hitrih podlagah, njegovi tekmeci pa se morajo navaditi na podaljšane igre, saj mu je servis resnično težko odvzeti. Kljub temu je turnirsko zmago slavil le petkrat…

Strokovnjaki pravijo, da je hitrost servisa pogojena z višino športnika. Višje v zraku pride do stika loparja in žogice, bolj jo udari z višine na igrišče, kar učinkovito poveča velikost igrišča. Zato so servisi visokoraslih bolj konstantni in je napak pri njihovem začetnem udarcu precej manj. Za primerjavo: rekorder Groth v višino meri 1,9 metra.

Močno pa znajo žogico udarjati tudi dekleta. Nova rekorderka je Nemka Sabine Lisicki, ki je pred dnevi na turnirju onkraj luže po sedmih letih postavila novo najboljšo znamko – 210,8 kilometra na uro. Prejšnji rekord je bil z 207,9 kilometra na uro v rokah Američanke Venus Williams. Toda letošnji finalistki Wimbledona je lahko rekord bolj slaba uteha, saj je dvoboj močnim servisom navkljub – izgubila.

In še zanimivost: tudi v preteklosti so znali teniški igralci močno servirati, pa čeprav so bili leseni loparji za današnje razmere predpotopni. Bill Tilden je tako leta 1931 serviral s hitrostjo 262,8 km/h, a časa zaradi tehnološko vprašljive natančnosti niso uradno priznali.