Zakaj bi morali s seboj vedno nositi ustekleničeno vodo? In konec koncev, zakaj bi morali zaradi embalaže uničevati okolje in piti vodo, ki niti ni bolj kakovostna od vode izpod pipe oziroma od vode, ki prihaja iz pitnika? Tako se že nekaj let sprašujejo na občini Domžale, kjer so svojim občanom postavili že 14 pitnikov. Zadnja dva so postavili v krajevnem parku Dob in na Sveti Trojici pri PGD Žeje - Trojica.

»Občina Domžale je v zadnjih letih vložila zajetne vsote v razvoj zelene rekreacijske osi ob Kamniški Bistrici. Pitniki in postajališča s klopmi so le dodana vrednost vsem tistim, ki jo uporabljajo, ne glede na to, ali kot sprehajalci ali rekreativci,« razmišljajo na občini.

Priljubljena tudi pot pod Šumberkom

Rekreacijska os, ki povezuje domžalsko s kamniško občino, poteka od Štude do vznožja Homškega hriba in Arboretuma Volčji Potok. Če sprehodu po zeleni osi dodamo vzpon na razgledni hrib na Homcu in obisk gozdne učne poti na Šumberku, lahko iz tega nastane zanimiv izlet, pravijo na občini, kjer občanom in obiskovalcem ob osi ponujajo poleg pitnikov in počivališč še fitnes naprave in na petih lokacijah tudi telovadno orodje na prostem (pri stari šoli v Homcu, pri jezu pod homškim hribom, pri teniških igriščih na Škrjančevem, pri fitnesu na prostem v Domžalah in v Študi pri vagonu). Dobro obiskana pa je, dodajajo, tudi nova, približno 700 metrov dolga pot ob vznožju Šumberka od brvi v Zaborštu do mostu na Podrečju. Ob njej so uredili dostope do obeh vodotokov s kombinacijo betona, skalnih blokov in lesa. Ob plezalni steni pa so postavili še počivališča z lesenimi otroškimi igrali. Ob Rači so uredili prostor za piknik s kuriščem, ob brvi v Zaborštu pa obiskovalcem ob sončnem vremenu kaže čas zanimiva sončna ura.

Študa na pitnik še čaka

Sicer pa na občini obžalujejo, da jim pitnika ni uspelo postaviti tudi v Študi, kjer je izvedba vodovodnega priključka za pitnik na predvidenem mestu tehnično vprašljiva. Dolžina priključka bi namreč znašala približno 200 metrov. Na tako dolgem odseku pa bi lahko zaradi pričakovane manjše porabe in manjšega pretoka vode zastajala voda, kar bi predstavljalo povečano tveganje za njeno mikrobiološko onesnaženje. Težave stopnjuje tudi sezonska narava uporabe pitnikov. Zato so vsi dosedanji pitniki v občini Domžale nameščeni kar se da blizu javnemu vodovodu, poudarjajo na občini, kjer so občanom ponudili tudi vsakotedensko brezplačno rekreacijo na stadionu. Strokovno usmerjeno vadbo, ki poteka vsak ponedeljek od 18.30 do 19.30, organizirata Zavod za šport in rekreacijo Domžale ter Športno atletsko društvo Mavrica.