Izbire ne manjka

»Ko prvič pridejo v bukvarnico, so ljudje presenečeni nad tem, koliko knjig imam. Povabim jih, naj si vzamejo čas. Poglejte, ker nekaj boste zagotovo našli ali pa bo našlo vas,« pripoveduje Šega in dodaja, da se najde tudi kdo, ki išče prav tisto, ki je nima. Bralci sicer iščejo marsikaj, največkrat brskajo po knjigah za osebnostno rast in ljubezenskih zgodbah, veliko jih išče knjige o drugi svetovni vojni, tudi ob stoletnici prve se je povpraševanje po tovrstnem branju povečalo. Popularne so žepnice, kupci prihajajo tudi po klasične avtorje. »Pridejo tisti, ki radi berejo, nekateri iz radovednosti, spet druge pot po naključju pripelje mimo in si knjige malo pogledajo. Oglasi se tudi kakšen, ki ne ve, kaj izraz bukvarna pravzaprav pomeni.«

V novomeškem zatočišču knjig novih izdaj nimajo. »Knjigarna je svet zase, tam imajo novosti, tukaj pa prideš po knjigo, ki se je mogoče ne dobi več, ker je razprodana in ponatisa ni,« pravi Šega. In stare knjige znajo očarati. »Te imajo svojo zgodovino. Ko jih primeš v roke, je notri morda še kakšen napis. Sploh pa so posebne, ko vidiš, kako so bile včasih kakovostno izdelane. Danes so vezava, tisk in tipografija namreč slabši,« pojasnjuje. Tudi tisti s tanjšo denarnico v bukvarnici zagotovo najdejo kaj zase, saj so rabljene knjige, čeprav nekatere prebrane le enkrat, bistveno cenejše.

Knjiga bo vedno knjiga

Ko se bralec potopi v intimni svet knjig, v njih vsakdo išče kaj drugega. »Če se ji res predaš, je knjiga lahko meditacija. Nekateri v njej iščejo zatočišče, drugi se trudijo resnici priti do dna. Za nekatere bralce so knjige hobi, eni zbirajo samo določeno založbo, spet drugi slovenske avtorje.« V Novem mestu lahko knjižni molji izbirajo med stotinami knjig, številne so ljubitelji branja prinesli sami. Kot pravi Šega, je njihovo uničevanje nedopustno. »Ljudi poskušam spodbujati, naj jih prinesejo, če res nimajo kam z njimi, saj se vedno najde kdo, ki bi jo prebral. Knjiga je bolj večna kot vsak medij,« je prepričan. »Za ljudi, ki radi berejo, je to še vedno nekaj, kar primeš v roke. Je šum listanja, je občutek, je vonj… Knjiga bo vedno knjiga,« sklene Šega.