Portal Businessinsider piše, da je bil Hildebrand zaposlen pri multinacionalki Exxon, kjer je skrbel za razne analize podatkov. V tem času je razvil sistem za procesiranje seizmoloških podatkov. S tem je v naftni industriji bojda ogromno zaslužil, vendar prava ljubezen mu je še vedno ostala nepotešena.

Hildebrand je bil namreč že od malih nog strasten flautist. Leta 1990 je svoje znanje usmeril v nove raziskave in ustanovil podjetje Antares Audio Technologies, ki se je ukvarjalo s procesiranjem glasbe, poroča Businessinsider. Čisto po naključju pa je leta 1996 prišel do ideje, da bi mu seizmografska tehnologija lahko pomagala tudi pri samodejnem uglaševanju glasbenikov.

Priložnost za bolj čustvene interpretacije ali eden najslabših izumov?

Sezmografska tehnologija namreč vključuje podobno manipulacijo akustičnih podatkov kot to poteka pri samodejnem uglaševanju. Čeprav drži, da je bilo še pred Hildebrandovim izumom mogoče programsko uravnavati intonacijo, je bil ta postopek precej bolj zapleten. Auto tune program pa to počne praktično samodejno.

Po mnenju Hildebranda naj bi se glasbeniki od takrat dalje lahko precej bolj posvetili čustveni interpretaciji, tehnično plat izvajanja pa po potrebi prepustili programskim popravkom, piše Businessinsider.

Kljub množični rabi omenjenega programa, je ogromno tudi takih, ki so auto tune uvrstili med 50 najslabših izumov.