Število prihodov tujih turistov višje za 11 odstotkov

Število prihodov tujih turistov je bilo višje za 11 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za osem odstotkov.

"Ocenjujemo, da je bilo to povečanje deloma tudi zaradi binkoštnih praznikov: ti so bili letos v juniju, lani pa v maju," pravijo na statističnem uradu.

Tuji turisti so junija ustvarili 66 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Več kot polovico prenočitev tujih turistov ustvarili nemški (16 odstotkov), avstrijski (13 odstotkov), italijanski (10 odstotkov), britanski (šest odstotkov) in ruski turisti (pet odstotkov). Pri tem se je povečalo število prenočitev nemških, avstrijskih in italijanskih gostov, zmanjšalo pa število nočitev ruskih in britanskih turistov.

Največ turistov prenočevalo v zdraviliških občinah, sledijo obmorske občine

Največ turistov je prenočevalo v zdraviliških občinah (27 odstotkov vseh prenočitev), sledile so obmorske občine (26 odstotkov), gorske občine (23 odstotkov) in občina Ljubljana (10 odstotkov). Pri tem se je število nočitev v gorskih in obmorskih občinah povečalo, v Ljubljani je ostalo na enaki ravni, v zdraviliških občinah pa je upadlo.

Največ prenočitev je bilo v hotelih (60 odstotkov vseh), sledili so kampi (17 odstotkov), apartmajska in počitniška naselja (šest odstotkov) ter zasebne sobe, apartmaji in hiše (štiri odstotke). Število prenočitev se je glede na junij lani povečalo v vseh vrstah prenočitvenih zmogljivosti, najbolj v kampih ter v zasebnih sobah, apartmajih in hišah.

V prvi polovici leta je bilo prihodov turistov za štiri odstotke več, prenočitev pa za odstotek več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so domači turisti ustvarili za en odstotek manj prihodov in za tri odstotke manj prenočitev, tuji turisti pa za sedem odstotkov več prihodov in za tri odstotke več prenočitev kot lani v tem obdobju.