Na srečo je medicinska znanost v razvitem svetu na zelo visoki ravni in lahko danes ženskam z rakom dojke ponudi vse najsodobnejše oblike zdravljenje raka kot tudi odpravljanje posledic tega zdravljenja, zapiše Ahčan. Poleg sodobnega obsevanja, sistemskega in hormonskega zdravljenja ter bioloških zdravil je močno napredovalo tudi kirurško zdravljenje. Kirurško zdravljenje, ki ga izvajajo kirurgi onkologi, omogoča radikalno odstranitev tumorja in obolelega tkiva (bezgavk), znanje plastičnih kirurgov pa omogoča rekonstrukcijo dojke. Danes lahko z ustrezno prerazporeditvijo tkiva dojke, ki ostane po izrezu raka, z uporabo anatomsko oblikovanih vsadkov različnih velikosti in oblik ter z znanjem mikrokirurških tehnik napravijo novo dojko, ki se lahko po obliki, velikosti, prostornini in drugih lastnostih povsem približa zdravi dojki. Ženski lahko s tem povrnejo telesno celovitost ter po bolezni celo izboljšajo videz in skladnost telesa. Nobene potrebe torej ni, da bi bile ženske, ki so zbolele za rakom dojke, prikrajšane in telesno zaznamovane – kot Amazonke sodobnega časa.

Knjiga pregledno in z bogatim slikovnim gradivom predstavi pomen dojke skozi zgodovino, kirurško zdravljenje raka in rekonstrukcijo skozi čas, sodobno onkološko zdravljenje raka dojk, sodobno kirurško zdravljenje, različne metode rekonstrukcije in primerjavo najbolj pogostih metod, kako naj se ženske odločajo za rekonstrukcijo ali proti njej, dodatno pomoč psihologa in sobolnic, pripravo na kirurški poseg, odhod v operacijsko dvorano, bolnišnično oskrbo po operaciji, fizikalno rehabilitacijo, okrevanje po rekonstrukciji dojke in odgovore na pogosta vprašanja bolnic. Nekaj poglavij so prispevali tudi drugi strokovnjaki, ki sodelujejo pri onkološkem zdravljenju.

V knjigi je s svojimi prispevki sodelovalo tudi nekaj bolnic, ki so zapisale, kako so doživljale izkušnjo, ko so izvedele za diagnozo rak, zdravljenje, odločitev za rekonstrukcijo dojke, kako je vse to vplivalo na nadaljnje doživljanje sebe in njihovega življenja. Sklenimo z mislijo ene izmed njih, Monike: »Bolezen lahko doleti vsakogar, od posameznika pa je odvisno, kako se bo boril. Bolezen je tudi priložnost, da spoznaš, kdo si in kaj si, spodbuda za še večje veselje do življenja, priložnost, da postanemo še močnejši.« lo