Bogataj ob prevzemu oblasti predlagal prodajo

Resnici na ljubo je že prejšnji župan Damijan Perne sprejel odločitev o prenovi in pridobili so tudi gradbeno dovoljenje za projekt. Prenovo nekdanje ekonomske šole so takrat ocenili na tri milijone evrov, z novimi prostori pa bi rešili vse prostorske probleme v vrtcih in osnovnih šolah. Bogataj je po prevzemu oblasti načrte opustil, objekt je propadal, denarja zanj niso našli. Na začetku je celo predlagal prodajo stavbe ob Prešernovem gaju, a si je zaradi nasprotovanja mestnih svetnikov naposled premislil.

Sedaj na občini napovedujejo, da bodo v prenovljeni stavbi uredili štiri oddelke vrtca in osem oddelkov za osnovno šolo, ki sicer deluje v sosednji stavbi kot podružnica OŠ Simona Jenka. Prva gradbena dela naj bi se začela že avgusta in trajala do oktobra. Izvajalec bo Semago iz Tržiča, ki bo za rušitvena, zemeljska in notranja sanacijska dela prejel okoli 300.000 evrov. Celovita obnova obeh objektov je sicer ocenjena na 6,7 milijona evrov – pri čemer v letošnjih proračunskih načrtih za to naložbo za leto 2015 ni predvidenih sredstev. To se morebiti utegne spremeniti s proračunom za leto 2015, v katerem bi občina lahko natančneje opredelila finančno konstrukcijo projekta.

Zaradi projekta Gorki zadolženi do roba

Sedanja oblast je večkrat javno izpostavila tudi okoliščino, da za večje naložbe zaradi projekta Gorki (kanalizacija, vodovod, čistilna naprava) denarja še nekaj časa ne bo. Občina se bo morala zaradi enega največjih projektov v zgodovini zadolžiti do po zakonu dovoljene meje. V zadnjem času je postalo tudi jasno, da so občinski uradniki pošiljali državi nepopolne vloge za izplačilo evropskih in državnih sredstev za projekt Gorki, zaradi česar se zatika financiranje gradnje. Občina je za plačila izvajalcem tako že založila 3,6 milijona evrov, od države pa je zaradi zapletov z dokumentacijo prejela le okoli 18.000 evrov.