Mestna občina Ljubljana namerava v najem z neposredno pogodbo oddati približno 20.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče pri peskokopu v Podutiku. Najemnik bo po vsej verjetnosti Kolesarsko društvo Rajd, ki želi na pobočjih občinskih parcel urediti poligon. Kaj natančno imajo v načrtih, v kolesarskem društvu, kjer se srečujejo gorski in BMX-kolesarji, ne želijo povedati do sklenitve najemne pogodbe z občino, saj se nočejo najesti zarečenega kruha.

V kolesarskem društvu niso želeli povedati, niti za koliko časa bi najeli podutiško zemljišče niti za kolikšno ceno. Na mestni občini so nam odgovore obljubili prihodnji teden, povedali pa so, da se z društvom pogovarjajo o najemu za določen čas. Velja spomniti, da je društvo Rajd v preteklosti v soglasju z občino na še enem občinskem zemljišču, in sicer ob Linhartovi cesti za Bežigradom, že uredilo BMX-poligon.

Ni presenetljivo, da občina namerava zemljišče v Podutiku oddati v začasni najem, saj ima s temi parcelami velikopotezne načrte. Želi namreč zgraditi nordijski center s pokritim smučiščem. Kot je razvidno iz občinskega promocijskega gradiva za predstavitev na nepremičninskem sejmu MIPIM v Cannesu leta 2012, je naložba ocenjena na približno 73 milijonov evrov, občina pa bi pokrito smučišče gradila v javno-zasebnem partnerstvu. Čeprav naj bi bil projekt po podatkih iz gradiva za MIPIM udejanjen do leta 2015, je jasno, da je bila ta napoved nerealna in prenagljena. Občina naj bi imela za ta projekt za zdaj pripravljen le idejni načrt. Več konkretnih podatkov o projektu pričakujemo prihodnji teden.

Ob tem velja omeniti, da občinski prostorski načrt na omenjenih zemljiščih v Podutiku dovoljuje paleto športnih dejavnosti. Po prostorskem načrtu lahko občina in zasebni partner, ki ga bo izbrala, gradita pokrito smučišče, smučarske skakalnice s pripadajočimi funkcionalnimi objekti in tribunami, akumulacijski bazen za oskrbo skakalnic, vodne skakalnice, večnamensko športno dvorano, nastanitvene zmogljivosti z največ 15 sobami v okviru dvoranskega objekta. Prostorski načrt dovoljuje tudi gradnjo večnamenskega platoja, ki bi bil uporaben za biatlonsko strelišče, lokostrelsko strelišče in smučarski tek. Kaj natančno bo v tem športnem centru, bo bolj natančno pokazal tudi občinski podrobni prostorski načrt, ki bo določil pogoje za novogradnjo.