Hrup lahko povzroči bolezen. Bolezni, povzročene zaradi hrupa, so med poklicnimi boleznimi celo na prvem mestu. Zelo naraščajo tudi hrupne situacije v zasebnem življenju in v prostem času, kjer povzroča hrup zelo veliko škodo na zdravju ljudi. Čutnice v ušesu se prelomijo kot vžigalice in odmrejo. Zvok tako slišimo vedno bolj zadušeno. Ta proces odmiranja celic je dokončen, nepovraten, sluh pa je za vedno poškodovan.

Hrup je najpogostejši vzrok za naglušnost

Hrup pa lahko škoduje tudi možganom (na primer travma zaradi detonacije pri poku). Tudi če je bilo uho za kratek čas izpostavljeno močnemu zvoku, lahko nastanejo trajne poškodbe (na primer ob žaganju ali vrtanju brez ustrezne zaščite za sluh). Enako velja tudi za obiske diskotek ali koncertov: dovolj je že en glasen večer, da se sluh poškoduje.

Kako se izogniti pretiranemu hrupu

Hrupu se ne moremo vedno popolnoma izogniti, zagotovo pa lahko s svojim zavedanjem in primernim ravnanjem živimo tako, da zaradi pretiranega hrupa ne bomo nosili posledic. Obstaja več načinov, kako se hrupu izogniti, predvsem s tem, da na koncertih ne stojimo v neposredni bližini zvočnika in pri poslušanju glasbe s slušalkami glasnost omejimo. Pomembno je, da sami vplivamo na čas poslušanja, na razdaljo do zvočnega izvira in glasnost poslušanja, ki jo izberemo v slušalkah. Če v danih razmerah na to ne moremo vplivati, je treba uporabljati zaščitna sredstva, ki obvarujejo ušesa pred premočnim hrupom.

Naravna zaščita pred močnimi zvoki le kratek čas

Naša ušesa imajo naravno zaščito pred močnimi zvoki, ki pa deluje zelo kratek čas po nastopu glasnega zvoka. Dlje ko glasen zvok traja, bolj je neugodno za uho, saj se ne more braniti in običajno najprej začasno, nato pa trajno pride do naglušnosti ali šumenja ter piskanja v glavi. Do tega pride zato, ker se občutljivi deli notranjega ušesa trajno mehansko poškodujejo. V industriji je glasnost 85 dB postavljena kot meja, kdaj je treba uporabljati zaščitna sredstva proti hrupu, doma pa nas pri glasnosti nihče ne kontrolira. Če smo na primer hrupu 90 dB izpostavljeni 8 ur na dan, nam lahko to že v enem letu poškoduje sluh. Če smo izpostavljeni ojačani glasbi med 110 in 130 dB, pa nam lahko v enakem obdobju sluh poškoduje že le polurna ali nekajminutna izpostavljenost na dan.

Obdržati zdrav sluh

Neurothova zaščita za sluh je izdelana po meri in se ušesu odlično prilega. Paleta zaščit je zelo bogata; od posebnih zaščit za delo, motoriste, voznike kabrioletov, ki so izpostavljeni vetru, glasbenike različnih žanrov glasbe, kjer se vse frekvence enako pridušijo, do specialno izdelanih zaščit za lovce, ki sicer želijo slišati vsako stopinjo in pok vejice, vendar morajo zaščititi svoja ušesa pred pokom, ki nastane pri streljanju.

Več informacij na telefonski številki 01 422 84 23 ali spletni strani www.neuroth.si.