Satelit Evropske vesoljske agencije Gaia, ki je imel od poleta v vesolje decembra 2013 številne težave, ki so preprečevale uspešno opravljanje misije, bo sedaj končno pričel raziskovati Mlečno cesto. Potem, ko je Gaia poletela iz južnoameriške Francoske Gvajane, so jo pestile težave z zmrznjeno vodo na optičnih komponentah in svetlobo, ki je uspela v večjem obsegu od predvidenega zaobiti svetlobno zaščito leče.

Satelit je po obsežnih kalibracijah sedaj začel petletno misijo, med katero bo Gaia z največjo kamero poslano v vesolje, ki zajame skoraj tisoč megapikslov, pričela izdelovati izredno natančen 3D zemljevid naše galaksije. Na uro naj bi izmerila položaj in gibanje povprečno dveh milijonov zvezd, na dan pa računajo z okoli 50 gigabajti podatkov.

Gaia bo med misijo vsako od milijarde opazovanih zvezd motrila okoli sedemdesetkrat, pri tem pa ji bodo majhne spremembe v položaju zvezd pomagale pri določanju njihove razdalje in gibanja znotraj Mlečne ceste. Poleg tega bo merila svetlost zvezd, njihovo temperaturo in kemično sestavo.