Po videnem v tej sezoni bi bilo presenetljivo, če se Slovenija iz Švice ne bi vrnila s kolajno. Metalka kopja Martina Ratej je tako suverena, da jo je bila doslej sposobna premagati le najboljša metalka zadnjega desetletja Barbora Špotakova, ki se po rojstvu otroka na atletska prizorišča vrača prenovljena in motivirana, da bo v Riu de Janeiru čez dve leti osvojila že svojo tretjo zlato olimpijsko kolajno. Z njo bi se uvrstila ob bok najboljšim atletom vseh časov.

Prvemu velikemu slovenskemu upu na začetku sezone Primožu Kozmusu za zdaj ne gre po načrtih. Kako je sploh pripravljen in kakšni so njegovi načrti, bo razkril na jutrišnji tiskovni konferenci. Dejstvo je, da se je Brežičan v preteklosti venomer znal na največji tekmi predstaviti v najboljši luči. Vrata do osvojitve bronaste kolajne na evropskem prvenstvu ima na papirju odprta, medtem ko sta Madžar Pars in Poljak Fajdek po rezultatih vsak korak pred njim.

Poleg obeh prvih imen bo v Švici nastopila številčna slovenska reprezentanca, posamezniki med njimi pa imajo odprto pot, da dosežejo svoje najboljše rezultate v karieri, med katerimi gre izpostaviti predvsem Marino Tomič. Če se osredotočimo na atlete, ki od Atletske zveze Slovenije prejemajo največ sredstev, solidno, a brez presežkov v tej sezoni nastopa skakalka ob palici Tina Šutej, tekača na stezi Žan Rudolf in Maruša Mišmaš potrjujeta svoj izjemen talent in potencial, skakalka troskoka Snežana Vukmirović in metalka kladiva Barbara Špiler zaostajata za želenimi daljavami, najslabše med vsemi pa gre skakalcu v višino Rožletu Prezlju.

»Časa do evropskega prvenstva je vse manj. Kar zadeva državno prvenstvo konec tedna v Celju, bo nedvomno dalo odgovore, kako so pripravljeni predvsem tisti atleti, od katerih pričakujem največ v mednarodnem merilu. Obrisi sezone so sicer znani,« nam je včeraj povedal Martin Steiner, vodja strokovnega sveta pri AZS, ki je bil silno vesel slovenskih uspehov na mladinskem svetovnem prvenstvu. Ti bodo namreč slovenski atletiki dali še precej dela, saj bo morala upe preusmeriti v odlične člane.

»Res je, da imajo številni atleti že izpolnjene norme za nastop na evropskem prvenstvu v Zürichu. Po veljavnih kriterijih Evropske atletske organizacije ima pravico nastopa vsak športnik, ki je izpolnil normo leta 2013. Takšnega pravilnika se držimo tudi na atletski zvezi. Je pa res, da vse bolj na glas razmišljamo o tem, da bomo uvedli spremembe,« je sklenil Steiner.