Ministrstvo za infrastrukturo in razvoj je v sklopu tretjega razpisnega roka Mestni občini Ljubljana odobrilo vlogi za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za širjenje mreže parkirišč tipa parkiraj in pelji se (P+R). Občina bo tako iz bruseljske blagajne dobila 2,7 milijona evrov za širitev parkirišča na Dolgem mostu in za gradnjo parkirišča Barjanka.

Oba projekta sta skupaj vredna 5,6 milijona evrov, kar pomeni, da bo občina morala 2,9 milijona primakniti sama. Ta sredstva bo občina zagotovila v proračunu za prihodnje leto, so povedali na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Novi proračun pa bo sprejemal jeseni na novo izvoljen mestni svet.

Ker je ljubljanska občina pridobila denar iz iztekajoče se finančne perspektive, bo morala kar pohiteti z obema projektoma, saj ju mora dokončati do konca prihodnjega leta. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so dejali, da za parkirišči pridobivajo še zadnja soglasja in da bodo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja vložili do začetka prihodnjega meseca, če bo vse potekalo po njihovih načrtih. »Hkrati seveda pripravljamo popise del in razpisno dokumentacijo (za izbor izvajalcev del, op. p.),« so dodali na oddelku, kjer si želijo gradnjo začeti nemudoma po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem.

Po končanih gradbenih delih bo na parkirišču parkiraj in pelji se na Dolgem mostu, ki je trenutno najbolj oblegano tovrstno parkirišče v Ljubljani, vsega skupaj na voljo 340 parkirnih mest. Ravno toliko parkirnih mest bo tudi na parkirišču Barjanka, ki je neposredno pri priključku na obvoznico Ljubljana Center na Barju. To bo četrto ljubljansko parkirišče parkiraj in pelji se, pri čemer ne gre pozabiti, da se vozniki še vedno niso navadili uporabe tovrstnih parkirišč v Stožicah in na Chengdujski na koncu Novih Fužin.