Posnetek, ki ga je včeraj pozno zvečer na svoji facebook strani objavil režiser trilogij Gospodar prstanov in Hobit Peter Jackson, si je samo prek facebooka ogledalo že več kot 141 tisoč ljudi, medtem ko je na youtubu število ogledov preseglo že dva in pol milijona, kar priča o izjemnem zanimanju za zadnji del epske trilogije o potovanju preprostega hobita Bilba Bisagina čez rob varnega in domačega sveta.

Pozor, razkritja podatkov o vsebini!

Pozoren gledalec in poznavalec knjige Hobit bo ob ogledu napovednika za Hobit: Bitka petih vojska težko spregledal, da razkriva nekaj precej pomembnih vsebinskih momentov, ki so ostali nerazrešeni od prejšnjega dela. Med drugim bo gledalec napovednika hitro opazil, da je izredno malo pozornosti posvečeno »največji katastrofi sveta« zmaju Smaugu, ki je v zaključku lanskega dela trilogije predstavljen kot glavna nevarnost.

Da se je to moralo zgoditi, ve praktično vsak bralec knjige, hkrati pa to kaže na rahlo problematičen razrez preteklih dveh filmov, saj se je vsaj prvi na precej točkah močno vlekel. Precej elegantnejši razrez bi namreč vključeval zaključek zgodbe v zvezi s Smaugom že v Smaugovi pušči, medtem ko bi se v zadnjem delu lahko osredotočili predvsem na dogajanje okoli Dol Guldurja in spora med škrati in ljudmi ter vilinci. Je pa treba priznati, da bi takšen razrez odvzel precej napetosti po koncu Smaugove pušče pri gledalcih, ki z zgodbo niso seznanjeni.