Promet na državni cesti Stahovica–Črnivec–Gornji Grad ni več oviran, saj so v Podstudencu včeraj končali sanacijo podora skalovja, ki se je zgodil minulo sredo, ko je z bližnjega pobočja zgrmelo deset ogromnih skal, skupno težkih približno 50 ton. Ena izmed njih je podrla drvarnico ob stanovanjskem objektu v Podstudencu pri Kamniku.

Poveljnik civilne zaščite občine Kamnik Matjaž Srša je povedal, da so zaradi podora, ki je ogrožal stanovanjske objekte in državno cesto, takoj evakuirali osem stanovalcev iz dveh najbolj ogroženih objektov, kasneje pa še dve družini iz tretjega, prav tako ogroženega stanovanjskega objekta. Skupno so tako evakuirali 15 oseb, ki naj bi se sinoči znova vrnile na svoje domove.

Objekte in državno cesto v Podstudencu so že dan po podoru zaščitili z začasnim, poltretji meter visokim obrambnim zidom v dolžini 40 metrov, ki so mu v petek zaradi ugotovitev strokovnjakov dozidali še drugi začasni obrambni nasip nad sosednjim objektom v višini dodatnega metra. Hkrati so se lotili tudi hladnega razminiranja skal. Zaradi spuščanja razminiranih skal v dolino so občasno zapirali državno cesto, na kateri so med gradnjo obrambnih nasipov prepovedali tudi promet za tovorna vozila.

Matjaž Srša je povedal, da je v intervenciji sodelovalo blizu 40 ljudi, v sredo tudi gasilci prostovoljci. Koliko jih bo akcija stala, bodo začeli računati šele danes, saj so se doslej posvečali reševanju življenj in premoženja občanov. Evakuirane družine so se v času intervencije preselile k sorodnikom, ena pa je imela v tem času načrtovan dopust in je na dopust tudi odšla.

Celotno območje kraja nesreče so zavarovali s trakom. Policija je izvajala redne nadzore območja, štab civilne zaščite občine Kamnik pa je ves čas spremljal razmere in koordiniral delo vseh pristojnih ekip ter služb na terenu. Pri gradnji drugega začasnega obrambnega zidu je manjša skala priletela tudi v delovni stroj – dvigalo in ga poškodovala, medtem ko delavci pri dogodku niso utrpeli poškodb.