»Morda bom že danes začela s treningi, v vsakem primeru pa upam, da jutri. Ne glede na to, kdaj bom začela znova vaditi, sem prepričana, da imam v tej sezoni za seboj dovolj dobro bazo. Očitno moram poslušat telo, ki mi sporoča, da se je moram pred naslednjimi izzivi nekoliko spočiti,« pravi Marina Tomič, ki je v tej sezoni znova pokazala, kako hitra je. Dvakrat se je namreč spustila pod mejo 13 sekund. Poleg tega je imela odlično zimsko sezono, v kateri je v teku na 60 m z ovirami v polfinalu svetovnega prvenstva v Sopotu izenačila osebni rekord (8,05) in za dve stotinki sekunde zgrešila nastop v velikem finalu.

Ko ste nazadnje na Švedskem dosegli čas 12,95, ste dejali, da tek ni bil idealen. Kje sploh so vaše meje?

Prav v vseh tekih, tudi najhitrejših v sezoni, sem delala napake. Če jih ne bom odpravila, potem preprosto ne bom dosegla boljših časov. Menim, da sem sposobna dosežka pod 12,90 sekunde. Koliko bi se lahko spustila pod to mejo, ne vem, bi bila pa zadovoljna tudi s stotinko hitrejšim časom. Da bi izpolnila svoje osebne cilje, se v zadnjem času vse bolj posvečam psihološki pripravi.

Bliža se vrhunec sezone, evropsko prvenstvo v Zürichu. Stadion Letzigrund bi bil idealen za dosego osebnega rekorda, mar ne?

To bi bilo seveda sanjsko. Toda prizorišče največjega tekmovanja ni kraj, v katerem bo cilj postavitev osebnega rekorda. Takšne mejnike se dosega v dobrih razmerah za tek. V ospredju bo uvrstitev in naredila bom vse, da se iz Švice vrnem dobre volje.

Kakšen bo torej vaš cilj na evropskem prvenstvu, ki bo od 12. do 17. avgusta?

Vsako sezono imam cilj, da izboljšam osebni rekord, in takšnega imam tudi letos. Za zdaj sem zelo blizu, a ga še nisem dosegla. Prepričala sem se, da se lahko spustim pod mejo 13 sekund, tudi če ne tečem optimalno. V Zürichu bom dala vse od sebe.

Letos ste dopolnili 31 let in ste v zrelih športnih letih. Čemu pripisujete dejstvo, da ste v teh letih vsako leto hitrejši?

Predvsem dobremu in sistemskemu delu v zadnjih štirih letih s trenerjem Matejem Juhartom. Če spremljate moje rezultate, boste hitro ugotovili, da sem vsako leto napredovala postopno, po malo. Nisva torej trenirala na silo. S takšnim delom je manjši odstotek tveganja poškodb. Poleg tega sem si nabrala veliko izkušenj.

Kakšen je vaš načrt mednarodnih tekem v tej sezoni?

Najprej bom v soboto nastopila na državnem prvenstvu v Celju. Sledil bo nastop na evropskem prvenstvu, po katerem pa še nimam nobenih mednarodnih načrtov. Pustimo najprej času čas, da vidimo, kaj bo prinesel vrhunec sezone. Večkrat se namreč po takšnih tekmah zgodi, da športnik fizično in psihično pade na nižji nivo. Po drugi strani pa lahko dobi dodaten zagon in motivacijo, da se izkaže v zaključku sezone.