Hepatitis je vnetje jeter, ki ga lahko povzročajo različni dejavniki. Najpogostejši so virusi A, B, C, D, E in G. Danes sta hepatitisa A in E v glavnem bolezni turistov, ki potujejo v tropska in subtropska območja, saj se prenašata z okuženo hrano in vodo. Hepatitisa B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, zato ju mnogi označujejo za tiha ubijalca. Prenašata se neposredno z vnosom okužene krvi v telo z nezaščitenim spolnim odnosom z okuženo osebo ali z okužene matere na otroka.

Proti hepatitisu C cepiva še ni

Hepatitis A je možno uspešno preprečiti s pravočasnim cepljenjem pred potovanjem, medtem ko je cepljenje proti hepatitisu B v nacionalnem programu cepljenja otrok. Proti hepatitisu C cepiva še ni, okužbo pa je mogoče že vrsto let pozdraviti z učinkovitimi zdravili, vendar le v primeru, če jo odkrita in zdravljena pravočasno.

Kot izpostavlja Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, če okužba ni prepoznana in zdravljena pravočasno, lahko vodi do ciroze jeter, raka na jetrih in smrti. Današnje zdravljenje virusnih hepatitisov je na zavidljivi ravni. Nova zdravila bodo po njenih besedah omogočila, da bodo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila organa.

Anonimno in brezplačno testiranje

Anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C je na ljubljanski infekcijski kliniki možno vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Danes bo ambulanta še posebej okrepljena, saj bo poleg oddaje majhnega vzorca krvi možen tudi pogovor z zdravnikom.

Vsem, ki omahujejo z odločitvijo o zdravljenju hepatitisa C ali celo z odločitvijo o testiranju na okužbo, bo v bodoče v veliko pomoč tudi Društvo bolnikov s hepatitisom, ki ga bodo ustanovili v septembru in bo namenjeno prav izkoreninjenju hepatitisa C v Sloveniji, še poudarja Matičičeva.

»Selfiji« na temo hepatitisa

Pomen testiranja poudarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V ta namen so razpisali javni natečaj za najboljše fotografije samih sebe, t. i. »selfije« na temo hepatitisov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, z akcijo opozarjajo na pomen testiranja zlati tistih, ki imajo večje tveganje za okužbo.

Vsi, ki želijo prispevati k dvigu zavedanja o problematiki hepatitisov, lahko do 30. avgusta pošljejo fotografijo na elektronski naslov hepatitis@nijz.si, tri najbolj izvirne pa bo inštitut nagradil s paketom 365 kondomov.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 160 milijonov ljudi kronično okuženih z virusom hepatitisa C. Od tega jih je devet milijonov v Evropi, kjer se vsako leto na novo okuži do 30.000 ljudi, večinoma mladih. Število okuženih iz leta v leto narašča. Letno pa zaradi bolezni umre kar 90.000 Evropejcev.