Težava je predvsem komunikacija

»Zaporo so načrtovali, ne da bi nas o tem obvestili,« pripoveduje lastnica trgovine v starem mestnem jedru Renata Mikec. »Na posvetu, na katerega nas ni nihče povabil in smo se ga udeležili na osnovi samoobveščanja, smo privolili v kompromis, da lahko zgornji del Glavnega trga zaprejo ob petkih in sobotah po 18. uri. Potem pa smo izvedeli, da zapore načrtujejo od četrtka popoldne, ves petek in soboto,« pravi Mikčeva, česar lastniki in najemniki poslovnih prostorov na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici nikakor niso bili pripravljeni sprejeti.

Pred dnevi so zato napisali pismo županu, zbrali so okoli 50 podpisov in zahtevali, da zapore v tem obsegu ne izvedejo, drugače bodo na mestno občino vložili odškodninske zahtevke zaradi izpada dohodka. Zahtevali bi povprečno 200 evrov na podjetnika za dan zapore. Na občini so popustili, zapore bodo zdaj ob četrtkih in petkih po 18. uri ter v soboto ves dan. Če se dogovora ne bodo držali, bodo podjetniki grožnjo uresničili.

»Mestna občina je prisluhnila pobudam, ki se že desetletja premlevajo v Novem mestu. Gre za poskus premikanja ustaljenih navad v novo, ta pa je, da je trg lahko prijetno mesto za srečevanje ljudi in druženje ob prijetnih dogodkih,« o zaporah pravijo na občini. A podjetniki vztrajajo, da jim te škodijo, saj kupcev takrat preprosto ni. »V tem trenutku se z zaporo mestnega jedra ne strinjamo, dokler ne bo urejena temu primerna infrastruktura in poskrbljeno za vsebinsko promocijo, šele potem se bomo pripravljeni o tem pogovarjati. Težava je predvsem komunikacija, ki je do zdaj ni bilo, saj se vse dela mimo nas, kot da mi nismo vezni člen življenja v mestu,« sklene Mikčeva.

Novomeški poletni večeri

V sklopu Novomeških poletnih večerov so se sicer organizatorji tudi letos osredotočili na intimnejše prireditve, kot so pogovorni in literarni večeri, manjši koncerti, lutkovne predstave in delavnice za otroke. Prireditve bodo še do konca avgusta večinoma potekale ob četrtkih zvečer na ploščadi pred knjigarno in založbo Goga, soboto so namenjene obogatenemu programu za otroke. Za festival bodo namenili skupno okoli 30.000 evrov, približno 19 tisočakov bo prispevala novomeška občina. »Lani se je koncept Novomeških poletnih večerov izkazal kot uspešen, saj je program zasnovan tako, da se v prvi vrsti ustvarjajo intimni, urbani dogodki, ki prebivalcem Glavnega trga ne bi motili spanca. Podoben koncept nadaljujemo tudi letos. Predvsem želimo, da Glavni trg postane družaben javni prostor, kjer se srečujejo vse generacije in začutijo, da je v Novem mestu lepo in prijetno bivati, sploh pa se srečevati v mestnem jedru,« še pravijo na občini.