V bistvu boljše, da nisi storil ničesar in da se ti ni zgodilo nič, kot pa da držiš v sebi. Ni pomembno, za kako spektakularno doživetje gre. Ko je neki bivši ameriški rokoborec, sicer spočet, ko je njegov oče, prav tako rokoborec, posilil svojo pastorko, v avtobiografskem intervjuju razlagal, zakaj se je na koncu ločil od žene, je na primer dejal: »Začelo mi je uspevati, začele so se turneje, na turneji se prej ali slej s kom spoznaš, se potem daš s kom dol, potem to počneš vsak dan, potem prakticiraš skupinski seks, potem ženske samo še gledaš, no potem se pa začnejo perverzije. Kako naj imam potem normalen odnos z ženo?« Radikalna izpoved. Manjšo zgodbo je v začetku poletja povedal človek v nekakšni ribiški opremi. Kako mu je oče davno na morju vezalke, ki so se mu strgale, naredil iz vrvi za čoln. Tako da je vrv razpletel in potem posamezne vrvice napeljal v športne copate. Nič spektakularnega, pa vendar zgodba, ki jo je tip moral povedati.

Podobno, kot je bila prav stvar, ki jo je v soboto zvečer povedal kuhar v dotični restavraciji, da so pri njih jedli igralci Chelseaja, da se pa ni mogel fotografirati z njimi niti jih videti. Eni torej zgolj o improviziranih vezalkah, drugi o položenih ovinkih, tisoč ženskah, razbitih šipah, pretepih, pobegih, cestno hitrostnih rekordih, ujetih ribah, uplenjenih jelenih, norih srečah, preplezanih stenah, skokih iz višin ali o bombaških podvigih, kot teroristi, ki itak vedno »prevzamejo odgovornost za dejanje«. Eni te sicer poskušajo prepričati, da zadeve počnejo izključno zaradi sebe, vendar pa vsaj podpisnik teh vrstic tem domnevnim vzvišencem nad lastno narcisoidnostjo nikdar in nikakor ne verjamem.

Recimo slikarjem in kitaristom, ki domnevno slikarijo in brenkarijo zgolj za lasten gušt. Prej bo šlo za to, da se nimajo priložnosti pokazati. Šovi, v katerih iščejo talente, so jih potem polni. Še hišni ljubljenček ti zna prinesti uplenjeno mokro ptico v posteljo, da se ti pohvali. In v tem se zdi tudi glavna tegoba osebka, ki mu je oni dan uspelo sklatiti malezijsko letalo nad Ukrajino. Pustimo to, ali je šlo za pijansko nesrečo, ko se je nekdo nesoč gajbo piva »prevrnil na knof«, ali za skrajno racionalno potezo. Ta, ki je nameril in sprožil, se je »zaciklal« do konca življenja. Ker se s tem ne bo mogel nikdar pohvaliti.

Pa tudi če bi se hotel, je veliko vprašanje, če bi sploh prišel do besede. Vsaj v Ljubljani bi imel s tem resne težave.