Peraud je poskrbel, da je imela tudi zadnja etapa, v kateri je Kittel v zadnjih trenutkih prehitel Norvežana Alexandra Kristoffa in zabeležil četrto etapno zmago (med drugimi je dobil tudi uvodno v Angliji), nekaj vložkov drame. Ko se je etapa razplamtela, približno 40 kilometrov pred ciljem, je namreč padel, a kljub zaostanku še pravočasno ujel glavnino ter s tem zadržal drugo mesto v skupnem seštevku.

A v ciljnem prostoru mu je pozornost vendarle prevzel končni zmagovalec Nibali, ki sta ga v Parizu pričakala žena in letos rojena hči. Kolesar Astane je postal osmi Italijan z zmago na Touru in prvi po Marcu Pantaniju ter letu 1998. "Ponosen sem, da sem Italiji spet zagotovil zmago na Touru. Ne bi podcenjeval Gira in Vuelte, toda dirka po Franciji je vendarle najbolj prestižna dirka na svetu," je svoj ponos izrazil 29-letni Sicilijanec z vzdevkom Morski pes, ki je eden izmed zdaj šestih kolesarjev z zmago na vseh treh največjih večdnevnih dirkah.

Čeprav njegova prednost še zdaleč ni rekordna, pa že dolgo nihče ni tako deklasiral konkurence, kot jo je letos kolesar Astane. Dobil je štiri etape, če bi nekoliko več tvegal, bi jih zagotovo lahko še več, saj je bil na vzponih praktično nepremagljiv. Še posebno potem, ko sta zaradi padcev in poškodb odstopila na papirju njegova največja konkurenta, lanski zmagovalec Chris Froome in Španec Alberto Contador. Po smoli favoritov Nibali ni imel praktično nikakršne konkurence, tako da se je sprehodil do zmage.

"Škoda za Chrisa in Alberta, želel sem, da bi se udarili za zmago. Toda padci in poškodbe so sestavni del našega športa. Verjamem, da bi zmagal, tudi če bi ona dirko končala. Trasa dirke mi je bila pisana na kožo, klanci so bili po mojem okusu, najbrž sem bil sposoben pokazati tudi še kaj več. Zdaj sem zmagovalec največje dirke na svetu, to je nagrada za ves trud, ki sem ga vložil v ta cilj. Pri 15 letih sem odšel od doma v cilju, da se nekoč veselim zmage na Touru. Hvala ekipi Astane, ki mi je omogočila, da sestavim ekipo, ki mi je pomagala pri tem uspehu. Za zmago nikakor ni dovolj le močan kolesar, tudi vse drugo mora biti na visoki ravni. Od trenerjev, maserjev, zdravnikov, psihologov in tudi pomočnikov. Astana mi je to zagotovila, vesel sem, da sem se jim na nek način tudi oddolžil," je dejal Nibali.

Slovenci letošnje dirke ne bodo ohranili v najlepšem spominu

Že pred zadnjo etapo, v kateri edini preostali slovenski Kristijan Koren (Cannondale) spet ni bil v ospredju, saj je moral pomagati moštvenemu kolegu Slovaku Petru Saganu, so bile porazdeljene tudi druge majice. Belo za najboljšega mladega kolesarja je osvojil Francoz Thibaut Pinot (FDJ.fr), sicer tretjeuvrščeni v skupnem seštevku, pikčasto najboljšega na gorskih ciljih Poljak Rafal Majka (Tinkoff Saxo), zeleno najboljšega po točkah pa prav Sagan. Ekipno je bil najboljši francoski AG2r La Mondiale, najbolj borbeni kolesar pa je bil Italijan Alessandro De Marchi, prav tako Korenov moštveni kolega.

Slovenci letošnje dirke ne bodo imeli v najlepšem spominu. Koren je z ekipo sicer izpolnil osnovni cilj, toda zagotovo si je želel tudi kakšne odmevnejše etapne uvrstitve. Še manj zadovoljen je lahko Simon Špilak, ki s Katjušo ni dosegel praktično ničesar, zaradi bolezni zadnjega dela dirke niti ni končal. Še enkrat več se je pokazalo, da v tem delu sezone enostavno ni dovolj močan.