Umetnikova vnukinja Tanja Spacal se je odločila, da vrata slikarjeve hiše po 35 letih ponovno odpre javnosti. To je že storil sam slikar, kasneje pa je hiša ponovno zaprla vrata, je za STA povedala Spacalova.

V Trstu rojeni slikar in grafik je v Škrbini ustvarjal predvsem v poletnih mesecih. Zaradi njegovih kraških korenin se ljubezen do tega dela slovenske zemlje zrcali prav v vseh njegovih delih.

Gradbena dela vodil sam

Hiša Spacal je edinstvena kraška hiša, po besedah Spacalove zgrajena v 17. stoletju, umetnik pa so je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kupil in obnovil. Tudi gradbena dela je vodil sam. "S svojim intuitivnim in prirojenim občutkom za ritem, skladnost, razmerja in celovitost kraškega stavbarstva ter z ljubeznijo do kraškega izročila nasploh je kraško hišo obnovil, dopolnil in oblikoval v harmonično celoto, v kateri je v vsaki stvari zaznati sled njegovega duha," je povedala umetnikova vnukinja.

Poleg ogleda Spacalova domačija ponuja tudi prostor za različne kulturne in druge dogodke.

Lojze Spacal sodi med najpomembnejše slikarje povojnega časa tako v Sloveniji kot v Italiji, pomemben je tudi v svetovnem merilu. Umetniški vrh je dosegel s svojimi grafikami.

Za svoje delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade in priznanja. Leta 1974 je prejel Prešernovo nagrado za grafični in slikarski opus.

Umetnik se je med drugim štirikrat udeležil beneškega bienala, redno je razstavljal na ljubljanskem grafičnem bienalu. Njegove slike in grafike so del številnih umetniških zbirk.