Le še današnja vožnja na čas na valoviti trasi med Bergeracom in Perigueuxom (54 km), ki bi bila kar pravšnja, da tudi Kristijan Koren pokaže kaj za svojo dušo, ter nedeljska parada šampionov, ki se bo po 138 kilometrih okoli 19. ure končala na Elizejskih poljanah, loči Vincenza Nibalija od tega, da zapelje med legende. V soboto lahko prednost pred drugouvrščenim, za katerega se bodo udarili Španec Alejandro Valverde ter Francoza Thibaut Pinot in Jean Peraud, poveča na razliko, kakršne ni bilo že od leta 1997. Nibali je prvi Italijan po Pantaniju (1998), ki je po 19 dneh nošenja rumene majice na poti do zmage. Le izjemna smola mu lahko prepreči vpis med šesterico največjih, ki so doslej zmagali na vseh treh največjih tritedenskih etapnih dirkah – Giru, Vuelti in Touru. Navsezadnje bosta Nibali in Astana bogatejša za okoli milijon evrov, v njegovi pogodbi z Astano, ki mu zagotavlja štiri milijone evrov na leto, je namreč poseben bonus za zmago na Touru. Iz nagradnega sklada se Nibaliju in pomočnikom obeta okoli 600.000 evrov.

Tudi edini Slovenec Kristijan Koren je blizu prevoženemu petemu Touru, kar znese skupaj več kot 17.000 kilometrov. Še prej bi ob predpostavki, da je zelo zaslužen in ponosen pomočnik nosilca zelene majice Petra Sagana, borbeni in vestni Primorec rad nedvomno dokazal, kako izjemno dober kolesar je. Kronometer, njegova velika ljubezen, je kot nalašč. Izziv bo, da se približa svoji najboljši uvrstitvi doslej na Touru, 14. mestu iz Grenobla leta 2011.

To ni tako nepomembno, kot se zdi po treh tednih mučenja. Obdobje Toura je eno ključnih tudi za prihodnost. Kolesarji so na največji tržnici, mnoge ekipe razkrivajo načrte za prihodnost tudi z novimi sponzorji, kot so razkrili pri Omega Pharma Quick.step, ki bo v sezoni Etixx – Quick.step, NetApp bo Bora, nizozemska ekipa Blanco je blizu dogovora z nacionalno loterijo, Giant povezujejo z multinacionalko 3M... Bolj žalostne in zaskrbljene obraze videvajo v ekipi Cannondale, saj se ameriški proizvajalec koles pripravlja, da bo sponzor ekipe Garmin. Tam naj bi mesto dobili mladi kolesarji, ki imajo dveletne pogodbe (Matej Mohorič), številni drugi, verjetno tudi Kristijan Koren, pa bodo očitno morali najti druge ekipe.