Kolesarsko karavano na francoski pentlji je po peklenskih etapah v Pirenejih danes čakala pretežno ravninska in ne preveč zahtevna preizkušnja. Utrujenim tekmovalcem, ki jih do prihoda na Elizejske poljane v Parizu loči le še sobotna 54 km dolga vožnja na čas in nedeljska, bržkone, paradna etapa v dolžini 137 km, so še največje preglavice povzročala zahtevne vremenske razmere.

Na ne preveč zahtevni trasi, a zato na spolzkem cestišču, je večji del današnje etape ritem narekovala skupinica petih ubežnih. V njej so bili Cyril Gautier, Martin Elmiger, Arnaud Gerard, Tom-Jelte Slagter in Rein Taaramäe, nekaj minut za njimi pa je kolesarila glavnina, na čelu z vodilnim v skupnem seštevku Nibalijem.

A glavnina je v zadnjih petdesetih kilometrih bolj odločno stopila na pedala in vztrajno zmanjševala zaostanek, kakih 13 km pred ciljem pa - potem, ko so tempo narekovali kolesarji Lotta in Katjuše - dokončno ujela ubežno skupino. V izdihljajih etape sta glavnini ušla Nizozemec Slagter in 26-letni Litovec Navardauskas, a je prvi hitro popustil, drugi pa vztrajal ter z agresivno vožnjo zdržal vse do konca in svoji državi priboril prvo etapno zmago na najbolj sloviti dirki na svetu.

Kristijan Koren (Cannondale), po odstopu Simona Špilaka (Katjuša) edini slovenski predstavnik na Touru, je v današnji etapi zasedel 145. mesto (+0:07), v generalni razvcrstitvi pa ni napredoval in je še vedno okoli stotega mesta.

Najbolj ambiciozni kolesarji na Touru bodo v soboto imeli zadnjo priložnost za morebitne spremembe, vodilni Nibali pa bo kronometrsko preizkušnjo od Bergeraca do Perigueuxa začel z gromozansko prednostjo pred najbližjima zasledovalcema iz Francije. Drugouvrščeni Thibaut Pinot (FDJ) zaostaja 7:10, tretjeuvrščeni Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) pa 7:23 minute.