Po trditvah selektorja Gorana Janusa je trenutna motorična pripravljenost fantov najboljša, odkar je leta 2011 prevzel slovensko zračno eskadriljo. Nekaj nejevolje, ker po lanski sezoni novih mejnikov in rekordov trenerji ter tekmovalci še vedno nimajo podpisanih pogodbo s Smučarsko zvezo Slovenije za poolimpijsko sezono, za katero so funkcionarji in uslužbenci v palači v Podutiku očitno zbrali precej manj denarja za proračun, kot so bila pričakovanja glede na to, da so slovenski smučarji v Sočiju osvojili kar osem kolajn.

V ospredju slovenske skakalne vrste je junak minule zime Peter Prevc, nosilec dveh olimpijskih kolajn iz Sočija, drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala, zmagovalec posebnega točkovanja poletov in bronast s svetovnega prvenstva v poletih, ki je novo sezono začel zmagovito. Na tekmah celinskega pokala v Kranju je zmagal na obeh tekmah. Za družinsko dvojno zmago je z drugima mestoma oba dneva poskrbel brat Cene, medtem ko je bil najmlajši, 15-letni Domen, na drugi tekmi osmi. Enaindvajsetletni as iz Dolenje vasi v Selški dolini poudarja, da na poletnih tekmah niso v ospredju rezultati, ampak to, da vidi, kje je v mednarodni konkurenci, kaj mu manjka in kaj mora še izboljšati do zime. Prevc na poletnih tekmah za veliko nagrado sploh še ni bil na odru za zmagovalce.

»Na treningih smo stopnjevali formo. Ni pomembno, ali bom prvi, tretji ali petnajsti, najbolj pomembni so občutki in spoznanje, kaj moram narediti, da bomo pozimi najboljši. Tekme so najboljši trening za dvigovanje forme in psihične trdnosti,« je povedal Peter Prevc. Privaditi se bo moral na nova pravila. Dresi so za centimeter širši. Mednarodna smučarska zveza (FIS) bo tudi testirala nov sistem tekmovanja s tremi serijami, saj bo za končni vrstni red štela tudi kvalifikacijska. Skakalci bodo glede na dosežke v kvalifikacijah v prvi seriji razdeljeni v štiri skupine s po 12 tekmovalci, v finale jih bo iz vsake napredovalo najboljših osem. »Izkušnja s širšimi dresi je dobra. Čeprav so širši le za en centimeter, je občutek veliko boljši, zato je lažje skakati,« je dodal Prevc, ki se veseli tekem, saj bodo razbile monotonost treningov, ki so jih začeli sredi aprila. Slovenska ekipa se bo spreminjala iz tekme v tekmo. Prevc bo nastopil na prvih štirih tekmah, nato pa izpustil gostovanje na Japonskem.