Iz občinskega štaba civilne zaščite, ki ga je o podoru skalovja v sredo dopoldne obvestil regijski center za obveščanje iz Ljubljane, so na teren nemudoma poslali občinsko komisijo za plazove, v kateri sodeluje geolog. Ta je ugotovil, da so ogrožene dve stanovanjski hiši in državna cesta Stahovica–Črnivec.

Štab civilne zaščite je takoj zavaroval območje, evakuiral stanovalce obeh ogroženih hiš in postavil začasno prometno signalizacijo na državni cesti. Ob 14. uri sta se pregledu pobočja pridružila še alpinista Gorske reševalne službe Kamnik, takoj pa so aktivirali tudi dve pogodbeni gradbeni podjetji, ki sta začeli graditi 2,5 metra visok obrambi nasip v dolžini 40 metrov. Nasip naj bi začasno zaščitil oba objekta in državno cesto. Kraj nesreče je že v sredo zavarovala policija.

Po včerajšnjem jutranjem sestanku občinskega štaba civilne zaščite je poveljnik Matjaž Srša povedal: »Strokovnjak za skalne podore, ki si ogleduje širše območje nesreče, bo pripravil načrt za začetek hladnega razminiranja približno desetih skal na pobočju, ki skupno tehtajo približno 50 ton. Razminiranje skal naj bi se končalo v nedeljo. Današnji prioriteti štaba civilne zaščite občine Kamnik pa sta nadaljevanje gradnje začasnega obrambnega zidu, ki bo po možnosti končan že do večera, in pregled širšega območja nevarnosti nad objekti. Obe družini bosta začasno preseljeni do nedelje, ko je predviden tudi zaključek intervencije.«

Operativni štab civilne zaščite se bo do nedelje sestajal vsak dan in sproti preučeval izvedene aktivnosti ter možnosti za nadaljnje ukrepe za zaščito ogroženih objektov in državne ceste, je še povedal Srša. Dodal je, da bo štab še naprej spremljal razmere na terenu ter koordiniral delo vseh pristojnih ekip in služb.