Že lani so domačini kar sami očistili okolico kopališča, Rodić pa je (tudi zavoljo dolgotrajnih postopkov in birokratskih ovir) ob koncu poletja postavil ličen lesen gostinski lokal. Letos je poskrbel še za otroška igrala, občina je obnovila jez in poletje je v Škofji Loki tako, kot je bilo pred desetletji. Le vreme za zdaj ni najbolj prijazno. »Super je urejeno, Ločani smo res že dolgo čakali, da dobimo nazaj kopališče. Kot otroci smo tu preživeli vse poletje, se kopali, veslali in tamle pod brvjo skakali v pene. Zdaj sem vozim svoje otroke. Ponudba je dobra, sladoled odličen, okolica urejena, za otroke pa so pomembna tudi igrala,« je povedala Maja Zupanc iz Svetega Duha.

Rad bi gostilno s prenočišči

»Okolica še ni taka, kot bi si želel. Čakam na občino, ki obljublja protipoplavno zaščito in v okviru te tudi ureditev okolice. A že zdaj je tu, vsaj gostje pravijo tako, prijetno, ljudi je vse več, voda je čista, le še nekoliko prehladna je. Ob koncih tedna poskrbimo tudi za hrano, pečemo ribe, pice in podobno,« je dejal Nedeljko Rodić, ki upa, da bo v prihodnje lahko poskrbel še za igrišče za odbojko na mivki in prostor za avtodome. Ker je, ko je zemljišče kupil, to tudi obljubil. A njegovi načrti se tu še ne končajo. »Če mi bo le uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje, bi rad zgradil večjo restavracijo, nad njo pa nekaj sob.« Glede na kronično pomanjkanje tovrstne ponudbe v Škofji Loki bi pričakovali hitro in učinkovito pomoč tudi od občinskih oblasti.

Kakovost vode odlična

Občina Škofja Loka je tudi letos naročila meritve kakovosti vode, analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa je pokazala tisto, kar kopalci najraje slišijo: voda je čista in primerna za kopanje! »Poljanska Sora je v kopališču Puštal razvrščena v zelo dobro ekološko stanje po predpisih, ki urejajo ekološko stanje površinskih voda,« je zapisano v poročilu omenjenega laboratorija.

Občina je lani poskrbela za poglobitev struge, letos pa so zaradi varnosti kopalcev obnovili podnice na jezu. Nove podnice so iz kakovostnega domačega macesnovega lesa, vrednost investicije je bila dobrih deset tisočakov. Ker je kopalno območje v Puštalu uvrščeno med poplavno ogrožena območja, je občina letos naročila pripravo idejnega projekta protipoplavnih ukrepov. Ta predvideva ureditev protipoplavnega nasipa brez grobih betonskih posegov v ta občutljivi prostor. Na območju kopališča se bo nasip razširil v sistem teras v različnih nivojih. Načrt predvideva še igrišča, prostor za avtodome in šotore. Kopalni del naj bi bil bolj prijazen kopalcem, predvsem dostopi bodo primerni za otroke in invalide.

Zaradi finančnih težav občine se izvedba prestavlja v prihodnje leto, stroški so ocenjeni na 300.000 evrov, ureditev športno-rekreativnih površin, za katere naj bi poskrbel zasebnik, pa zahteva še dodatnih sto tisočakov.

»Naj izrecno poudarimo, da bi protipoplavne ukrepe po zakonu morala izvesti država, se pravi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, a bi na ureditev Puštala čakali predolgo, zato smo iniciativo prevzeli na občini. Kljub temu bomo seveda poskušali pridobiti kakršna koli dodatna sredstva za izvedbo tega projekta,« je dejal Jernej Tavčar z občine Škofja Loka.