Prejšnji teden je bil objavljen podatek za rast BDP v drugem četrtletju letošnjega leta, eden ključnih kazalnikov dogajanja v gospodarstvu. Podatek za drugo četrtletje letošnjega leta je pokazal, da se je kitajsko gospodarstvo okrepilo za 7,5 odstotka glede na enako obdobje lani, kar je za 0,1 odstotne točke več, kot je znašal podatek za prvo četrtletje letos, in nekoliko nad pričakovanji analitikov.

Tudi drugi podatki, objavljeni prejšnjo sredo, so bili spodbudni. Industrijska proizvodnja je v drugem četrtletju zrasla za 9,2 odstotka na letni ravni, kar je najbolje med letos objavljenimi podatki za rast industrijske proizvodnje in prav tako nad pričakovanji analitikov. Solidni podatki so bili objavljeni tudi za domačo potrošnjo.

Prejšnji teden cene kitajskih delnic niso bistveno reagirale na objavljene podatke. V tem tednu pa so poskočile predvsem cene delnic zavarovalnic. To je pripomoglo k temu, da je borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu, v tem tednu do konca četrtkovega trgovanja zrasel za 4,8 odstotka, merjeno v lokalni valuti, in 5,1 odstotka, merjeno v evrih. Do konca prejšnjega tedna je bil omenjeni borzni indeks pod ravnijo, zabeleženo konec lanskega leta. Z omenjenim skokom donos borznega indeksa v letošnjem letu znaša 1,1 odstotka, merjeno v lokalni valuti, in 3,5 odstotka, merjeno v evrih.

Vedno več analitikov in upravljalcev premoženja meni, da kitajske delnice predstavljajo nakupno priložnost. Strahovi glede nepremičninskega trga pa vseeno ostajajo. Nekateri pričakujejo, da se bodo cene nepremičnin na Kitajskem v letošnjem letu znižale tudi do 20 odstotkov, kar naj bi spodbudilo verigo bankrotov med nepremičninskimi podjetji. To se za zdaj ne dogaja, pri čemer pomembno vlogo igra tudi država, ki se problema zaveda in ne pusti, da bi podjetja množično bankrotirala. Nepremičninski sektor se bo najverjetneje res ohladil, s čimer naj bi se znižala tudi raven gospodarske rasti. Država se za zdaj proti temu uspešno bori s stimulativnimi ukrepi, predvsem z gradnjo infrastrukture.