Današnja kraljevska 18. etapa na dirki je znova potrdila absolutno premoč Nibalija, ki je tako vknjižil že četrto etapno zmago na letošnji pentlji. Kolesarji so pred zaključnim vzponom na Hautacam "splezali" še na 2115 visok prelaz Tourmalet, a zmagovalca je odločil šele zadnji, ciljni 13-kilometrski vzpon.

V zaključku sta pobegnila Francoz Blel Kadri in Španec Mikel Nieve Ituralde. A kolesarja nista vzdržala dolgo v ospredju. Lov je začel ameriški "veteran" Christopher Horner, na zadnje kolo pa se mu je prilepil Nibali. Kolesarja sta eden ob drugem vozila tudi na lanski Vuelti, ki jo je nato dobil 42-letni Američan. Tokrat Nibali ni popuščal, že prvi napad je Italijanu, morskemu psu iz Messine, prinesel veliko prednost, ki jo je skupno vodilni le še večal iz metra v meter. Kmalu je ulovil tudi Nieveja in se mimo odpeljal z nekaj višjo hitrostjo od tekmeca. Na koncu je imel na cilju minuto in deset sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, skupno pa zdaj vodi že sedem minut in deset sekund.

"Želel sem še eno etapno zmago, ekipa je delala izvrstno, zato sem v cilju pokazal na srce, saj smo bili vsi predani današnjemu cilju. Zmaga v Pirenejih je zame in za vso ekipo izredno pomembna, res sem je vesel. Zdaj imam precejšnjo prednost, zato sem pred nadaljevanjem miren. Jutri bom poskusil odpeljati mirno etapo, nato me čaka še zadnja vožnja na čas, kjer imam boljše izhodišče kot najtesnejši tekmeci," je po današnji zmagi dejal Nibali.

Osmoljenec Valverde

Največji osmoljenec etape je prav gotovo Španec Alejandro Valverde, ki je moral v zadnjih petih kilometrih priznati premoč najbližjima zasledovalcema v skupnem seštevku Majki in Pinotu. Majka je branil pikčasto majico najboljšega hribolazca, dolgo je pri zasledovanju Nibalija vozil na drugem mestu, a so ga tekmeci ujeli, v ciljnem sprintu je poskusil osvojiti drugo mesto, a je imel Pinot, najboljši mladi kolesar te pentlje, več moči v nogah. Francoz in Poljak sta tako na četrto mesto potisnila Valverdeja, ki v zadnjih kilometrih ni znal odgovoriti na njun napad. Španec je bil na koncu deseti, zaostal je skoraj dve minuti, skupno pa je z drugega mesta nazadoval na četrto.

Edini preostali Slovenec na dirki Kristijan Koren (Cannondale) je bil danes 105. (+31:01), skupno pa je na 134. mestu, za Nibalijem zaostaja štiri ure, 15 minut in osem sekund.

Petkova 19. etapa bo kolesarje popeljala od Maubourgueta do Bergeraca v skupni dolžini 208,5 kilometra.