Spletno peticijo #StopArmingIsrael je podpisalo že vrsto uporabnikov, med drugim tudi Noam Chomsky, Roger Waters iz skupine Pink Floyd in Slavoj Žižek. Oglasilo se je tudi nekaj akademikov, Nobelovih nagrajencev in umetnikov. Avtorica in aktivistka Naomi Wolf je zapustila sinagogo in na facebooku pustila pojasnila, da niso niti omenili civilnih žrtev v Gazi. Podporo Palestincev so izrazili tudi Annie Lenox, Mia Farrow, Rob Schneider, John Cusack, Mark Ruffalo, Mario Balotelli in Wilson Bethel.

Podjetja za bojkot

Zaokrožil je tudi seznam, ki poziva k bojkotu izraelskih izdelkov. Med podjetji, ki se nahajajo na okupiranem palestinskem področju ali pa so povezani s politiko Izraela, so Soda Stream, Jaffa, AHAVA in Golan Heights. Previdnost velja tudi pri nakupu izdelkov znamk Victoria Secret, Schiesser, Calvin Klein, Walmart, Nike in Columbia, saj vse uporabljajo tekstilne materiale, ki jih proizvaja Delta Galil. Na seznamu se je znašlo tudi podjetje Hewlett-Packard, saj sodeluje z izraelskimi oblastmi pri nadzoru Palestincev.

Cenzura v izraelskih medijih

V izraelskim medijih so informacije o žrtvah na palestinski strani izredno selektivne in večinoma cenzurirane. Izraelska agencij za nadzor medijev (IBA) je pred kratkim prepovedala radijski oglas humanitarne organizacije B'Tselem, v katerem je bilo omenjeno števil otrok, ki so izgubili življenje v 17 dni trajajočem konfliktu v Gazi. Organizacija se je na prepoved odzvala s pritožbo, vloženo na vrhovno sodišče, ki pa jo je že zavrnilo.

Najbolj žalostna fotografija do sedaj: Eksplozije vidne tudi iz vesolja

Izraelska agencija je v obrazložitvi prepovedi navedla, da je oglas »politično kontroverzen«. Pripadniki B'Tselema so zahtevali obrazložitev, kaj je tako kontroverznega v oglasu. »Je kontroverzno, da otroci niso več živi? Ali da so otroci? In da imajo imena? To so dejstva, ki jih javnost mora izvedeti,« so pojasnili. »Umrlo je 600 ljudi, od tega 150 otrok. Razen bežne omembe žrtev izraelski mediji o tragediji na palestinski strani sploh ne poročajo,« so še dodali v organizaciji. »Prepoved oglasa je še bolj kontroverzna, saj veliko pove o tem, da bodo največjo ceno plačali civilisti – ki pa bodo cenzurirani,« so še dodali.

Zavračanje državljanstev

Pozivi k miru pa se ne širijo zgolj z muslimanske strani, tudi mnogi Izraelci poskušajo opozoriti na nepravilnosti. Medtem ko nekateri celo zavračajo izraelska državljanstva, je kar nekaj rezervistov zavrnilo vpoklic v vojsko. Petdeset nekdanjih vojakov je v odprtem pismu pojasnilo, zakaj ne želijo sodelovati v konfliktu. Iz pisma je razvidno, da vpoklica ni upoštevalo veliko žensk, ki sicer menijo, da v izraelski vojski velja diskriminatoren odnos do nežnejšega spola – ženske bi bilo namreč težje prepričati, da sodelujejo v tovrstnih napadih.