Predzadnja avgustovska sobota bo namreč v znamenju Nočnega teka Vrhnika in kolesarskega vzpona na Ulovko. Mesto, ki naj bi ga po legendi ustanovili argonavti, ki so po Savi in Ljubljanici pripluli s Črnega morja, bodo že sredi popoldneva zavzeli športni navdušenci z vseh koncev države.

Športno društvo Agonija, organizator 2. rekreativnega teka, ki v večernih urah poteka po ulicah Vrhnike, kar daje tekačem možnost mesto Ivana Cankarja spoznati v še bolj romantični luči, po uspešnem lanskem nočnem tekaškem izzivu letos na startu pričakuje okoli 600 tekmovalcev. Mimogrede, za tek so se zanimali celo tekači iz daljnega Belfasta, kjer tekaško skupino vodi Slovenec.

Tek velikih src

»Tekači lahko izbirajo med dvema dolžinama trase: 5-kilometrsko in 10-kilometrsko. Start bo ob 21. uri, uro prej, ob 20. uri, pa bomo organizirali tudi humanitarni tek v dolžini 2,5 kilometra, na katerem bomo zbirali hrano za socialno ogrožene družine. Kot prijavnino bo vsak udeleženec humanitarnega teka prispeval dva izdelka daljšega roka trajanja. Zbrano hrano bomo namenili Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje,« sporoča Leon Malovrh iz Športnega društva Agonija.

Prireditev je namenjena vsem rekreativnim kolesarjem in tekačem, a sogovornik poudarja, da bodo svoj izziv našli tudi tekmovalci: »Upam, da se bomo dogovorili z Marušo Mišmaš, lanskoletno zmagovalko na 5 kilometrov in državno rekorderko na 3000 metrov z ovirami. Odvisno od njenih nastopov...«

Zabavno vzdušje

Za popestritev dogajanja in v želji osveščati starše o pomembnosti gibanja bodo v popoldanskem terminu izvedli tudi Očkov tek za otroke. Letošnja popoldanska novost bo tudi kolesarski vzpon na Ulovko. Slednji bo razveselil ljubitelje poganjanja pedal vseh generacij, na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji duatlona – vsi, ki se bodo preizkusili na kolesarskem delu in teku na 10 kilometrov, se bodo namreč potegovali tudi za najvišja mesta v kombinaciji. Organizatorji se zavedajo, da mora biti rekreacija predvsem zabava, zato bodo udeležence prireditve razveselili s poskočnimi ritmi didžeja, ki bo skrbel za sproščeno vzdušje in zabavo pozno v noč. Kateri bodo letošnji junaki vrhniških izzivov – nasledniki zmagovalca na 5 kilometrov Bora Grdadolnika, že omenjene zmagovalke na 5 kilometrov Maruše Mišmaš, zmagovalca na 10 kilometrov Urbana Jereba in zmagovalke na 10 kilometrov Brine Melanšek, bo torej znano čez nekaj tednov. Najhitrejši v posameznih kategorijah bodo prejeli nagrade sponzorjev in pokale, posebne dodatne nagrade se bo veselil zmagovalec kombinacije. Lepe nagrade bodo izžrebali tudi med ostale udeležence.